Sedimenter på Mars-plateuetNASA's Mars rover Curiosity har gennemført en 110m rekonoseringstur over et lille plateu der er hævet 9m over det omgivende terræn, som er spækket med sedimentære lag og andre tegn på at der har været vand (se bill.). Efter denne første tur, har man udvalgt 2 steder af særlig interesse der nu skal undersøges, for at se om de kan være dannet af stående vand, vandstrømme - elller måske bare af vinden.

Kilde: Mars roverens hjememside

MAVEN sonden som gik i kredsløb om Mars 21 sep. har lavet sine første billeder af Mars's atmosfære. Ligesom Jorden, udsættes Mars's tynde atmosfære også for solvinden. Så MAVEN kan allerede nu afsløre hidtil ukendte dele af Mars-atmosfæren, da de blev oplyst af soludbruddet 26 sep.
LÆS MERE hos NASA/JPL

Mars-roveren Curiosity har boret sit første hul i Mount Sharp bjerget, siden den nåede frem til den sidste måned.
"Dette første kig på de klipper vi mener understøtte hele bjerget, er spændnende fordi det er et billede på miljøet da bjerget blev dannet og som skabte dens vækst" siger Ashwin Vasavada fra JPL

Mount Sharp er det centrale bejrg i gale krateret, som Curiosity landede i for et år siden. Nu hvor den er nået frem, er dens mission skiftet fra at køre og køre, til at udforske
Kilde: NASA/JPL
rullesten på Mars
NASA's Mars Reconnaissance Orbiter sonde fangede sidste måned denne rullesten, som var rullet 500meter ned af en bjergside på Mars.

Det 500m lange spor efter stenen, udviser et tudeligt rytmisk mønster, som om den ikke har kunne trillel lige - sikkert pga en uregelmæssig form.

I højre side af billedet kan man se stenen selv. Analyser af stenen der tager høæjde for Solens højde på himlen da billedet blev taget viser desuden at den er højere end den er bred; Stenen er med andre ord landet "På højkant" Kilde: JPL/NASA. Se flere billeder fra samme observation

Nyt geologisk kort over Mars
Nyt geologisk kort over Mars

Et nyt detaljeret kort over Mars som dækker 3x så meget af planeten som hidtil, viser at Mars overfladen er ældre end man troede, og giver NASA flere forslag til de ideelle steder at lande på fremtidige Mars-landinger.
Kilde: USGC