Mars


Et uventet kraftigt soludbrud i september måned skabte ikke megte nordlys på jorden, men var rettet den nodsatte vej, hvor den ramte Mars. Maven sonden var lige på rette sted til at observere effekten på Mars, og fandt en uventet reaktion, da hele planeten blev dækket af et globalt Aurora, ifølge NASA
Vand-hydrogen indhold i overfladen på Mars
Nye analyser og data-behandlinger af data fra Mars-Odyssey satellitten i perioden 2002-2009, har givet et langt mere præcist kort over fordelingen af mulig vand-is lige under Mars-overfladen. Og overraskende nok har man bekræftet tidligere hypoteser om at der er større mængder vand.is gemt lige under Mars overfladen langs ækvator - noget man ellers havde afskrevet!
Kilde: A Fresh Look at Older Data Yields a Surprise Near the Martian Equator
Panorama fra Mars
Den gamle Opportunity rover som befinder sig på kanten af det 22km store Endeavour-krater, har taget denne panorama-mosaik af 'Perseverance Valley' (udholdenhedens dal), som er en kløft i kraftvæggen om det store krater. Opportunity roveren kom ind i Endeavour-krateret via denne dal <Se ruten her). Billedet som jo er et widefield panorama, viser dermed udsigten over kraterbunden, med kratevæggene på hver side. Kilde: NASA
Hubble fanger Mars-månen Phobos
Under en 22 minutters observation af Mars, hvor Hubble rum teleskopet tog 13 billeder, fangede den Mars-månen Phobos, mens den "stod op" bag Mars.Og eftersom Phobos kun er 7,5 time om at rotere om Mars, når Phobos at flytte sig ret meget på de 22 minutter, som det ses af billederne.
Se NASAs Goddard Space center
Klipper på Mars Analyser af billeder og måleresultater fra Curiosity roveren på Mars, afslører tydelige sedimenterede lag. Roveren har tidligere fundet andre lerlag som også understøtter at der har været flydende vand i krateret, som dermed engang har været en sø.
De nye fund viser et helt andet samtidigt miljø;Dels er de lagdelte sedimenter typiske for deltaer med indtrængende vand og dels er der helt andre mineraler til stede. Dermed har der været rig mulighed for liv denengang.
Kilde: Curiosity Peels Back Layers on Ancient Martian Lake