Nyt geologisk kort over Mars
Nyt geologisk kort over Mars

Et nyt detaljeret kort over Mars som dækker 3x så meget af planeten som hidtil, viser at Mars overfladen er ældre end man troede, og giver NASA flere forslag til de ideelle steder at lande på fremtidige Mars-landinger.
Kilde: USGC


Riller i klitter er velkendte både på Jorden og på Mars. Men riller kommer i mange forskellige skalaer. På dette billede fra MRO ses3 nivauer riller, hvoraf man kun kan se lidt af de største, som ækker hele formationen

Kilde: NASA


Den gamle Opportunity rover er nu nået op på en del af Endeavour krater-kanten og kan dermed nu overskue det 22km store kraters indre. Øverst i midten af billedet, bryder et mindre - kun 2km stort - nedslagskrater Endevaur-kraterbunden.
Den top Opportunity står på er blevet døbt Cape Tribulation.
Kilde: JPL/NASA

De store kanaler og kløfter på Mars, har givet anledning til mange spekulationer om at der må have været meget vand engang. Men et meget langvarigt studie af kanalerne viser at vand ikke kan forklare dem; De må i højere grad være dannet af lava-flows
LÆS MERE på ETH Zurich

Bjerge og kratre på Mars

Mars rammes regelmæssigt af små meteorer ligesom Jorden, hvor de dog brænder op i atmosfæren, og Jorden derved skånes for små kratre. Ved at sammenligne Marskrater-diametre af forskellige aldre, mener forskere at kunne konkludere at Mars engang i sin tidlige  historie har haft en atmosfære-tæthed på op til 0,9 atm.

Kilde: Nature