Mars

Store temperaturudsving om natten på Mars, kan hvirvle støv op
Store temperaturudsving om natten på Mars, kan hvirvle støv op
Man har i årevis fulgt de store sæsonvariationer ved Mars's poler, hvor CO2 -is skaber nye kløftre og flytter store mængder støv og sand. Normalt angives temperaturerne om dens ækvator til -70 til +20 på en varm sommerdag, så der ser man ikke helt de samme effekter. Men man ser dog end el, som man har ment må skyldes vand.

Men nye analyser af temperaturudsvingene i vintermånederne, viser at der sagtens kan falde CO2 sne, som kan forklare en del af de observationer af ændringer man har set. "Temperaturerne bliver så lave, at atmosfæren kan fryse til is og falde ned på overfladen" siger Sylvain Piqueux of NASA. Dermed falder trykket også og det kan have nogle ret dramatiske virkninger på overfladen

Se 'Frosty Cold Nights Year-Round on Mars May Stir Dust
Tværsnit af Mars atmosfærens-temperatur-lag (-23'C til -153'C)
Tværsnit af Mars atmosfærens-temperatur-lag (-23'C til -153'C)

Selvom Mars atmosfære er tynd (0,3% af Jordens), kan den bære fine støvpartikler og skabe store støvstorme, som ind imellem har indhyllet det meste af planeten i støv. Ny temperaturkort fra MRO-satelitten viser nu at støvstormene er sæson-betonede, Observationer fra MRO sonden over de sidste 6 Mars år (=12Jord-år), viser at der er 3 kategorier støvstorme, som hvert år følger den samme sekvens.

Se 'Mars Orbiters Reveal Seasonal Dust Storm Pattern' fra NASA
"Jens Martin Knudsen" bakkedraget på Mars

Det bakkedrag som Opportunity roveren i øjeblikket befinder sig på, som er en del af Gusev kraterets krater-kant, er officielt blevet navngivet efter den afdøde danske astronom Jens Martin Knudsen. Jens Martin var i hele sin karriere betaget af Mars og Mars forskning, og var også kendt under navnet "Marsmanden"
NASA har dog i flere måneder henvist til bakkedraget som "The Knudsen Ridge" (Se fx Opportunity på vej op ad Knudsen Ridge), men nu er navnet altså officielt anerkendt.

Se Sted på Mars navngives efter Mars-forsker Jens Martin Knudsen fra NBI

Mars Express sonden som ankom til Mars i 2003 har et lille webcam, som skulle overvåge Beagle landerens separation.Det blev tændt igen i 2007, hvorefter det har sendt billeder tilbage til Jorden lige siden, til fordel for studerende og undervisere. Men nu er professionelle også begyndt at bruge det, og kameraets billeder streames realtime via en Flickr-side.

SE Mars Express kameaets Flickr-side og 'Mars Webcam goes pro' fra ESA
blotlagt carboneret klippe i et krater i Hesperia Planum
blotlagt carboneret klippe i et krater i Hesperia Planum
Har der været, eller er der måske endda stadig liv på Mars? Det spørgsmål har altid været knyttet sammen med en søgen efter vand på Mars.

Men nu da det er slået fast at der har været og endda stadig er .- store mængder vand på Mars, har nye undersøgelser fokuseret på kombinationen af Carbon og vandbærende lag. Dermed har man identificeret en række steder, hvor både kemi og vand kan have været grobund for liv.

Læs 'Potential habitats for early life on Mars'