Rumfart

Tiangong-2 i rummetKina opsendte sidste uge et forsyningsfartøj kaldet Tianzhou-1, til deres begyndende rumstation Tiangong-2. Tianzhou1 dokkede ifølge AFP til Tiangong-2 lørdag. Tianzhou-1 er 10m lang og kan medbringe op til 6 tons

USA ville ikke have Kina med på ISS, så Kina har sat sig for at have deres egen permanent bemandede rumstation i kredsløb i 2020.
Opportunity roverens landingsmodul Da Opportunity roveren landede på mars 25 januar 2004, bremsede den med faldskærm, hvorefter dens landingsmodul oppustede nogle "airbags" som beskyttede den da den hoppede henover Mars overfladen og endte i et lille krater. Nu er det lykkedes NASAs MRO Mars satellit at fange både landeren, faldskærmen og sporene fra dens hoppende landing på højopløsnings farvebilleder.
Opportunity som stadig kører, har på de 13år der er gået siden landingen, tilbagelagt 44km og besøgt 2 andre kratre.

Kilde: New Look at 2004's Martian Hole-in-One Site
Tiangong
Tiangong
Kina har idag opsendt deres Tiangong-2, som er en test-rumstation. I Oktober siger Kina de vil opsende en kapsel med 2 astronauter til Tiangong-2. Det vil være deres første bemandede opsendelse siden 2013. Tiangiong-1 og -2 er tests på det der skal blive en 20 tons tung rumstation man vil have færdig i 2020, og som skal "konkurrere" med ISS, som USA ikke ville have Kina med i.

Kilder: AFP fx CNN

ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) som er ved at blive bygget i Frankrig, er et internationalt samarbejde om at bygge den første fusionsreaktor som skal lave fusionsenergi på samme måde som Solen, uden radioaktive biprodukter. Problemet har været de ekstreme temperaturer der skal til, som indtil nu har krævet mere energi at holde i ave i magnetfelter, end fusionsprocessen kan generere. Men ITER skal efter planen kunne producere 500MW. En del af løsningen har været at bruge raket-teknologi fra ESA.
LÆS 'Burning like the sun' hos ESA

ESAs Sentinel 3a blev opsendt i weekenden. Under opsendelsen blev den filmet fra Finland, da den passerede henover et strålende nordlys!.
Sentinel satellitterne skal overvåge Jordens udnyttelse: Landbrugsarealer, skovrydning og andre miljøfaktorer der har betydning for fødevareforsyningen.
Kilde: ESA

Underkategorier

<a href="http://en.wikipedia.org/wiki/ISS" target="new">ISS</a> International Space Station er en rumstation der drives af USA, Europa, Rusland og Japan, som blev påbegyndt i 1994 og skal være færdig i 2011.