Mars

Tværsnit af Mars atmosfærens-temperatur-lag (-23'C til -153'C)
Tværsnit af Mars atmosfærens-temperatur-lag (-23'C til -153'C)

Selvom Mars atmosfære er tynd (0,3% af Jordens), kan den bære fine støvpartikler og skabe store støvstorme, som ind imellem har indhyllet det meste af planeten i støv. Ny temperaturkort fra MRO-satelitten viser nu at støvstormene er sæson-betonede, Observationer fra MRO sonden over de sidste 6 Mars år (=12Jord-år), viser at der er 3 kategorier støvstorme, som hvert år følger den samme sekvens.

Se 'Mars Orbiters Reveal Seasonal Dust Storm Pattern' fra NASA
"Jens Martin Knudsen" bakkedraget på Mars

Det bakkedrag som Opportunity roveren i øjeblikket befinder sig på, som er en del af Gusev kraterets krater-kant, er officielt blevet navngivet efter den afdøde danske astronom Jens Martin Knudsen. Jens Martin var i hele sin karriere betaget af Mars og Mars forskning, og var også kendt under navnet "Marsmanden"
NASA har dog i flere måneder henvist til bakkedraget som "The Knudsen Ridge" (Se fx Opportunity på vej op ad Knudsen Ridge), men nu er navnet altså officielt anerkendt.

Se Sted på Mars navngives efter Mars-forsker Jens Martin Knudsen fra NBI

Mars Express sonden som ankom til Mars i 2003 har et lille webcam, som skulle overvåge Beagle landerens separation.Det blev tændt igen i 2007, hvorefter det har sendt billeder tilbage til Jorden lige siden, til fordel for studerende og undervisere. Men nu er professionelle også begyndt at bruge det, og kameraets billeder streames realtime via en Flickr-side.

SE Mars Express kameaets Flickr-side og 'Mars Webcam goes pro' fra ESA
blotlagt carboneret klippe i et krater i Hesperia Planum
blotlagt carboneret klippe i et krater i Hesperia Planum
Har der været, eller er der måske endda stadig liv på Mars? Det spørgsmål har altid været knyttet sammen med en søgen efter vand på Mars.

Men nu da det er slået fast at der har været og endda stadig er .- store mængder vand på Mars, har nye undersøgelser fokuseret på kombinationen af Carbon og vandbærende lag. Dermed har man identificeret en række steder, hvor både kemi og vand kan have været grobund for liv.

Læs 'Potential habitats for early life on Mars'
Mars Plume
Mars Plume
I 2012 opdagede amatørastronomer Mystiske søjler i Mars øvre atmosfære, som siden har undret astronomerne.

Søjlen blev set på grænsen mellem nat og dag på Mars, over et område man siden har vist indeholder magnetiske materialer. Derfor foreslå astronomer nu, at en solstorm - som indeholder elektrisk ladet plasma, kan have spredt sig over dette magnetiske område. De har også regnet på det og siger at det kan skabe sådanne søjler der er store nok til at blive set fra Jorden.

Are mystery Mars plumes caused by space weather