Fordelingen af stjerner i Mælkevejen ESA's rumteleskop Gaia, som skal kortlægge 1 milliard stjerner med hidtil uset præcision, har nu arbejdet i 1år, hvor den bla. har kortlagt en stor del af Mælkevejens stjerner, som vist på billedet th..

Kilde: Gaia's first year of Scientific observations' fra ESA
Type 1a supernova kollaps Supernovaer er kæmpe-eksplosioner der sker når store stjerner dør. Bortset fra Type 1a supernovaerne som længe har givet lidt problemer, fordi de synes at stamme fra små stjerner. Nye modeller viser at de enten kan stamme fra hvide dværge der kollapser eller fra en hvid dværg der suger masse til sig fra en nabostjerne. Ved et seminar der blev afholdt af Kavli Foundation er det lykkedes at afklare at begge modellerne er sande og at der dermed må være 2 slags type 1a supernovaer!

SE 'Captured at Last: The Tiny Stars that Spark Fierce Supernovae Explosions' fra Kavli Foundation
Nordlys på en brun dværg stjerne Astronomer fra Caltech har kunnet registrere nordlys på en brun dværgstjerne LSRJ 1835+3259,der ligger 20 lysår herfra. Astronomerne kunne registrere radioglimt med timers mellemrum, der passer til dværgstjernens rotation, og som også kunne observeres med optiske teleskoper.

Fundet antyder at de brune dværge som hidtil mest ses som mislykkede stjerner, måske har mere til fælles med store exoplaneter, end med små stjerner.

LÆS'"Failed Stars" Host Powerful Auroral Displays' på Caltech
Observationer rmed Gaia og amatørastronomer fra CBA har observeret en såkaldet kataklysmisk variabel dobbeltstjerne, kaldet Gaia14aae, hvor den ene fuldstændigt formørker den anden, hvert 50ende minut fordi de tilfældigvis er perfekt alignet i Jordens retning.

Dobbeltstjerne-parret er desuden 2 delvist udbrændte stjerner, der har smidt deres brint-atmosfærer og nu lever af at forbrænde helium, samtidigt med at de suger atmosfære fra hinanden. Fundet kan dermed være en meget vigtig brik i studiet af stjernernes sidste dage.

'Gaia satellite and amateur astronomers spot one in a billion star' hos RAS
Sorte hullers jets styres af magnetfelter Når der suges stof ind i sorte huller, presses store dele af det op mod polerne, hvor det udstødes som jets fra polerne, med hastigheder nær lysets. Men hastighed og retning styres ikke kun af det sorte hul, men også af dets magnetfelt, der får dem til at sno sig som galaktiske piske!

'Distant Black Hole Wave Twists Like Giant Whip'