Supernovaer om sorte huller
Supernovaer om sorte huller
Udover at have en fænomenal opløsningsevne, kan de nye mikrometer antenner som ALMA også "se" gennem støvskyer. Analyser med netop ALMA har identificeret massive klumper på få hundrede km, som driver udbrud fra sorte huller. Men så tætte gas- og støvskyer vil under normale forhold resultere i stjernedannelser eller supernovaer. Nogle astronomer foreslår- og undersøger derfor nu, om der rent faktisk antændes lokale kortlivede stjerner eller supernovaer om de sorte huller, kort inden de "suges ind"!
Det er vildere end selv Scifi-industrien har forestillet sig!
Kilde: University of Tokyo
Stjernen V Hydra udsender kanonkugler
Stjernen V Hydra udsender kanonkugler
Stjernen V Hydra er en gammel rød kæmpestjerne - ,men ikke helt almindelig! Nye undersøgelser af den viser at den udsender massive ladninger af varm plasma (9400grader C) - nærmest som kanonkugler. Det gør den regelmæssigt hvert 8,5år og astronomerne mener den har gjort det de sidste 200år

Man har ikke kunnet fastslå hvordan det går til, men astronomerne gætter på at den har en lille hidtil uset nabostjerne, som suger materiale til sig for til sidst at sende det afsted som en plasma klump med meget stor hastighed.

LÆS Hubble Detects Giant 'Cannonballs' Shooting from Star hos NASA
Det vandrende sorte hul XJ1417+52
Det vandrende sorte hul XJ1417+52

Astronomer har fundet en kraftig røntgenkilde i udkanten af en fjern galakse, som stammer fra et enormt sort hul på ca. 100.000 solmasser. Sådanne størrelser sorte huller findes normalt kun i galaksecentrene. Det kunne være et af de længe eftersøgte "mellemklasse" sorte huller, men analyser af det viste af det stammer fra en anden mindre galakse der er kollideret med den lidt større galakse den nu befinder sig i.På billedet (lilla) ses tydeligt hvordan den overstråler selv den større galakses centrale sorte hul. Det mener de skyldes et udbrud efter den netop har slugt en større stjerne.

Dermed har man så for første gang fundet et eksempel på et sort hul der har skiftet galakse.

SE MERE på Chandras hjemmeside
KIC 8462852s lyskurve
KIC 8462852s lyskurve
En af Kepler rumtekleskopet mest mystiske fund, er stjernen KIC 8462852. I løbet af ½år faldt dens lysstyrke stilkle og roligt m,ed 1%, hvorefter den blev lidt klarere igen for så at falde drastisk i lysstyrke (3%) over kort tid. Det er 2 ting man aldrig har set en stjerne gøre før. En ny undersøgelse med infrarøde teleskoper, som skulle have afgjort om det er kometer eller en støvsky som skygger for dens lys har ikke gjort det lettere at forklare: For de fandt at den er steget i lysstyrke igen!.

Dermed har den n lavet 3 manøvrer som aldrig har t et en stjerne gøre før

Kilde: Our galaxy’s most-mysterious star is even stranger than astronomers thought fra Carneige Science
3 steder på himlen har man indtil nu fundet det der kaldes en "ultraLuminous X-ray Source" (ULX; meget klar røntgenkilde).. Den tredie blev fundet i galaksen NGC 7793 og blev døbt NGC 7793 P13 (eller XMMU J235751.1–323725). ULX'er er ikke så klare som galaksecentre, men udsender til gengæld et mere regelmæssigt lys. Men nu er det lykkedes at identificere en hurtigt roterende pulsar i lyset fra NGC 7793 P13. Pulsaren består af en neutronstjerne som suger stof til sig fra omgivelserne.

Kilde: Discovery of a 0.42-s pulsar in NGC 7793 P13 på arXiv