Observation

ISS passerer foran Jupiter

Det lykkedes den spanske amatørastronom at tage denne billedserie af ISS, da den passerede næsten ind foran Jupiter, set fra hans lokation. Billedet er et stack af +10 frames af Jupiter, hvor ISS så har flyttet sig mellem hver eksponering.

Kilde: Centro Astronomico Tiedra

Forleden oplevede irere og skotter en meget usædvanlig meteorsværm, som faldt i "klumper" (Se bill.) og varede op til 30 sekunder!. Astronomer fra Jodrell Bank mener at der var tale om rumaffald der brændte op i Jordens atmosfære, selvom man ikke havde forudset det.

Kilde: BBC news

Der er rapporter om en ny supernova i bjælke-ring galaksen M95. Den er ekstremt let at finde lige i øjeblikket, fordi Mars tilfældigvis kun er 3grader fra galaksen. Så find en rød stjerne højt mod SØ om aftenen, så ligger den kun nogle grader syd-vest for den! Selve supernovaen er magn 12, så den kan ses i en lidt større stjernekikkert (>114mm)

Kilder: Professor Mike Merrifield (Bill.) fra Nottingham University og Rochester University

Adskillige gange om året kommer Jorden ind i mikro-meteorbælter som skaber stjerneskuds-sværme som Perseiderne og andre. Og det har faktisk stor værdi for astronomer at vide hvor mange der er. Så for at hjælpe med at holde styr på stjerneskuddende, har NASA nu lavet en gratis-app til iPhones, der gør det lettere at klassificere-, holde tal på- og indrapportere stjeneskuddende.

Hent den her: http://itunes.apple.com/us/app/meteor-counter

Åbningsdiameter og brændvidde
Spejlet eller linsens diameter (D) er afgørende for hvor meget lys den samler, og hvor små detaljer den kan se (Opløsningsevnen).
Brændvidden kaldes også Fokuslængden (F) og det er F, der afgørerer den fotografiske forstørrelse.

F/Forhold
F/forholdet er forholdet mellem brændvidden og åbningsdiameteren = F / D. F/forholdet kendes også fra almindelige linser, der typisk kunne være en 50mm (D) f/2,8. f/forholdet er udtryk for hvor meget lys teleskopet har i forhold til forstørrelsen

Beregning på teleskopdata

Brændvidde (mm):

mm

F/forhold

Åbning (mm): mm Max. forstørrelse X forstørrelse
Barlow X Dawe's limit Magnitude  
    Svagest synlige stjerne magnitude

 

 


Brændvidde Barlow
mm.             ja/nej

 


Forst.   Synsfelt   Eyerelief
  (X)     (grader)   (mm)

1. Okular

Synsfelt

1. Aktuel forstørrelse

 

2. Okular Synsfelt 2. Aktuel forstørrelse  
3. Okular Synsfelt 3. Aktuel forstørrelse  
4. Okular Synsfelt 4. Aktuel forstørrelse  
   

 

 
Længste side CCD-chip (kræves ikke) Synsfelt primærfokus bueminutter
Focalreducer (kræves ikke) m/focalreducer bueminutter
    m/Barlow bueminutter

 

 

 

© 2006 Lyra
Henrik Rosenørn & Torben Højholt


Her er nogle af de typiske værdier man kan have behov for at kende, for at størrelserne giver mening:
Okulartyper
Synsfelt
CCD
CCD-størrelse
Objekter
Størrelse (')
Plössl og LER
48-50°
Meade DSI
4,9x3,7mm Månen & Solen
30'
Superplössl og LE
52° Orion Starshoot 6,1x5,5mm Planeter
10-25'
Wideangle
68° Meade DSI pro
7,2x4,4mm Små galakser ol.
Typisk 5-10'
Ultrawide
82° DSLR (fx. EOS350D) 15x22mm Større objekter
Typisk 20-60'


Philips Toucam Pro
4,3x3,8mm
Widefield
Typisk 150-300'

Forstørrelse
Når man skal observere i teleskopet, sætter man en linse bag i teleskopet. Denne linse kaldes okularet, og den er også karaktariseret ved at have en brændvidde.
Forstørrelsen - som er et rent visuelt begreb - findes ved at tage forholdet mellem teleskopets og okularets brændvidde. Så hvis man fx. sætter et 10mm okular bagpå et teleskop med 1000mm brændvidde, giver det en forstørrelse på 1000/10 = 100x. Dermed kan man skifte forstørrelse ved at skifte okular, så man har typisk brug for 3-4 okularer for at dække sit behov for forstørrelser.

Okularets synsfelt
Men synsfeltet på himlen, afhænger ikke kun af forstørrelsen. Okularets tilsyneladende synsfelt har lige så stor betydning. På engelsk hedder det 'Apparent Field Of View' og forkortes "AFOV". AFOV er et udtryk for hvor lille et hul du har at kigge i, når du kigger i okularets frontslinse, som det er forsøgt illustreret på billedet th. Hvis et 25mm Superplössl okular med 52graders AFOV giver 100x forstørrelse, vil et 20mm ultrawide okular med 68graders AFOV give et lige så stort synsfelt på himlen, selvom det giver 125x forstørrelse.

Om CCD og digitalkameraer
Når man bruger CCD, digitalt SLR eller film, er forstørrelsen alene givet ved brændvidden. Men forskellige størrelser CCD eller film, vil kunne dække et større eller mindre udsnit af himlen, som illustreret til højre, hvor den lille CD kun fanger den centrale del af galaksen. Et digitalt spejlreflekskamera som Nikon D50 eller Canon EOS350D har en CCD på 22x15mm (helt præcist 22,2x14,8), mens den CCD der sidder i CCD-kameraer som StarshootDS eller Meade DSI pro kun er 6x7mm; De giver altså en meget større forstørrelse, og er dermed bedst egenede til mindre tåger og galakser

Barlow og telekompressor
Man kan så ændre brændvidden med enten en Barlow linse, eller en telecompressor.
En Barlow-linse er en spredelinse, som man sætter ind foran okularet, eller CCD'en. Den forøger brændvidden - typisk enten 2x eller 3x, men de kan også fåes som 4x eller 5x.
En telecompressor er en samlelinse, som omvendt reducerer brændvidden - typisk til 0,5x eller 0,6x den oprindelige brændvidde.