Forskningssatelitter

Dragonfly Titan-dronePenn State University er efter aftale med NASA igang med at udvikle en Quadcopter drone til at undersøge Sarturn-Titan.
I Titans tætte atmosfære vil det ikke kræve så meget energi at holde en drone flyvende, så planen er at den skal kunne hoppe rundt og tage prøver over store dele af Titans overflade. det hpber man den vil kunne gøre i ca 2 år. Den skal opsendes midt i 2020'erne og nå Titan i 2034, skriver Penn State University
NASAs IMAGE ( Imager for Magnetopause-to-Aurora Global Exploration) satellit før opsendelsen25 marts 2000 opsendte NASA satellitten IMAGE ( Imager for Magnetopause-to-Aurora Global Exploration), for at studere Jordens magnetosfære og Nordlys. Den var oprindeligt designet til at skulle holde i 2år, men gav et væld af nye informationer, så den blev 2x forlænget yderligere 2år, indtil man 18 Dec 2005 tabte man kontakten til den efter en rutineopdatering. Man hørte ikke fra den siden og er også siden blevet usikker på dens præcise bane.

20 Jan. 2018 fangede den 47årige amatørastronom Scott Tilley et svagt radiosignal skriver NASA. Og med hans interesse for satellitter, mistænkte han ifølge USA today at det kunne være den forsvundne IMAGE satellit og rapporterede det til NASA, som undersøgte og bekræftede det!
Det var oprindeligt hypotesen at kosmisk stråling havde ødelagt en af dens kommunikations-chips,så den tabte jord-forbindelsen. Man ved stadig ikke om det var årsagen, men det er stadig en gåde hvordan og hvornår den er kommet tilbage online. Det er NASA meget nysgerrige efter at finde ud af og undersøger årsagerne som de poster løbende her
Cassini sondens sidste dramatiske ture ind mellem Saturns ringe
Cassini sondens sidste dramatiske ture ind mellem Saturns ringe

22 april vi Cassini sonden passere en sidste gang tæt forbi Saturnmånen Titan, og bruge den til at ændre kursen, så den kommer til at foretage en serie på 22 ugentlige dyk ind mellem Saturns ringe. Den første vil foregår 26 april og den sidste vil blive i september, når den skal sendes ned i Saturn, hvor den vil lave de første direktre målinger af Saturns øvre atmosfære inden den brænder op. NASA vil på en pressekonference tirsdag 4/4 gennemgå Cassinis grand finale
GOES16 satellitbillede af Jorden
GOES16 satellitbillede sammenlignet med GOES13 billede af Jorden

NASAs GOES16 (Geostationary Orbiting Earthwatching Sattelite) er kommet på plads i kredsløb og er begyndt at sende sinde billeder tilbage til Jorden. GOES16 er en vejr- og klima satellit. Selvom den bare er den sidste i en lang række i serien er den væsentligt forbedret og sender sender 100 megapixel billeder af hele Jorden tilbage hvert 15ende minut. Det er en opløsningsevne på ca 1km/pixel!
Se HELE JORDEN i 100Mpixel og flere billeder fra GOES16
GPS anomalier
GPS anomalier
GPS satelitterne har i årevis oplevet en anomali, når de passerer over ækvator mellem Afrika og Sydamerika. Hidtil har ingen kunnet forklare hvorfor de får de kortvarige "blackout" hvor man mister kommunikationen med dem. Bare de første 2 år i GPS's historie, registrerede man det 106x!. Men en ny undersøgelse baseret på data fra Swarm satelitterne, har vist at der er en sammenhæng mellem højtliggende ionosfæriske tordenstorme (300-600km oppe) og blackoutene.

Kilde: Telecom econoics times mfl.