Månesonder

Solstsorme i det indre solsystem
Flere rumorganisationer har planer om bemandede missioner til Månen og endda måske Mars i det næste årti. Men i modsætning til Apollo Månerejserne i 1970'erne, som kun tog uger, vil de fremtidige missioner tage måneder og år. Derfor er det vigtigt at beskytte mandskabet mod Solstorme fra soludbrud - fx ved at kunne forudsige dem, så mandskabet har tid til at forberede sig og søge mod sikre zoner i fartøjerne.

Sidste år skabte et særligt kraftigt soludbrud en solstorm som var så kraftig at man kunne måle partikler fra Solen i rummet fra Solar Dynamics Observatory (SDO), på Jorden og for første gang havde man også instrumenter til at måle dem på overfladen af Mars. Hidtil har man kun målt Solstorme fra Jordens omegn, men med de nye 3-punkts data, kan man langt bedre simulere konsekvenserne af Solstorme i det indre solsystem, som videoen ovefor også viser. Kilde: NASA

NASA har haft stor succes med deres Mars-rovere. Og som et led i planen om at etablere en base på Månen, var det planen at opsende en Måne-rover kaldet Resource Prospector (RP), for at lokalisere og undersøge vand-is deponier på Månen, som forberedelse til en permanent base. Men nu skriver AFP at NASA har opgivet Måne-roveren. RP var ellers ret langt fremme i udviklingen. Med de større mængder sollys og en direkte laser-forbindelse fra roveren til Jorden, var der eller høje forventninger til en Måne-rover.
Cubesat i kredsløb om Jorden ESA har inviteret forskere til ideer for måder at bruge de små billige 10x10x10cm Cubesats standardsatellit-enheder til fremtidige månemissioner. Ud af de mange forslag har de udvalgt og vil finansiere 4 forslag de vil arbejde videre med:
MoonCARE 3 x 6 Cubesat-enheder, som kan måle stråling
CubeSat Low-frequency Explorer 3 x 12 Cubesats som stort 30MHz radioteleskop
Volatile and Mineralogy Mapping Orbiter 1 x 12 Cubesats som skal kortlægge minerakler og vand
Lunar Meteoroid Impacts Observe 1 x 12 Cubesats som skal observere neteornedslag på Månens bagside
Se Winning plans for Cubesats to the Moon hos ESA
Månen Det økonomiske nyhedsmedie Bloomberg omtaler i weekenden en tilnærmelse mellem Kina og Europæiske ESA om at arbejde sammen om at lave en international Måneby ".. for udforske rummet til fredelige formål vil vi samarbejde internationalt" citerer de en ESA talsmand ved navn Pal Hvistendahl. Udtalelsen faldt på de kinesiske statsmedier, hvor Tian Yulong og Hvisenddahl udtalte sig sammen.
Kina har ifølge AP offentliggjort planer om at lande en sonde på Månens bagside i 2018 og sende en sonde til Mars i 2020. det bliver første gang ender lander et fartøj på Månens bagside
Kina har hidtil pralet meget med deres ambitioner, men ikke snakket meget om deres konkrete projekter før i sidste øjeblik, så missionerne er sikkert langt fremskredne siden de melder dem ud nu.
Kilde: AP. Preszsewn