Mars

blotlagt carboneret klippe i et krater i Hesperia Planum
blotlagt carboneret klippe i et krater i Hesperia Planum
Har der været, eller er der måske endda stadig liv på Mars? Det spørgsmål har altid været knyttet sammen med en søgen efter vand på Mars.

Men nu da det er slået fast at der har været og endda stadig er .- store mængder vand på Mars, har nye undersøgelser fokuseret på kombinationen af Carbon og vandbærende lag. Dermed har man identificeret en række steder, hvor både kemi og vand kan have været grobund for liv.

Læs 'Potential habitats for early life on Mars'
Mars Plume
Mars Plume
I 2012 opdagede amatørastronomer Mystiske søjler i Mars øvre atmosfære, som siden har undret astronomerne.

Søjlen blev set på grænsen mellem nat og dag på Mars, over et område man siden har vist indeholder magnetiske materialer. Derfor foreslå astronomer nu, at en solstorm - som indeholder elektrisk ladet plasma, kan have spredt sig over dette magnetiske område. De har også regnet på det og siger at det kan skabe sådanne søjler der er store nok til at blive set fra Jorden.

Are mystery Mars plumes caused by space weather
Kystlinier på Mars viser tegn på mega-Tsunamier
Kystlinier på Mars viser tegn på mega-Tsunamier
Lerdeponeringer langs tusinde km lange strukturer på Mars, vidner om at der engang har været kystlinier. Men nye analyser af lerlagene, viser at der har været flere overskylninger over den egentlige kystlinie. Det er 3,4 milliarder år siden, og har formentligt kun været en kortere periode med flydende have - ca. nogle 100 mio år. Men sammenlignet med Mars's øvrige krater-dækning, burde havene have oplevet større meteornedslag som kan have skabt tsunamierne, med nogle millioner års mellemrum,
Kilde: Planetary Science Institute og LÆS pressemeddelelsen fra PSI her

Dannelsen af Eridane søen på Mars
Dannelsen af Eridane søen på Mars
Et studie af Terra Sirenum regionen på Mars, som blandt andet indeholder 4 bassiner som menes at have været søer, har vist hvordan søerne kan have været dannet og hor vandet blev af. Studiet har fokuseret på 4 bassiner - Atlantis Chaos, Simois Colles, Caralis Chaos og et unavngivet, som alle indeholder kemiske og geologiske spor af vand. Området menes at have huset 'Eridania Lake' som har været en af Mars's største søer. Resultaterne er publiceret i Geological Journal

SE 'The rise and fall of Martian lakes' fra ESA
Curiosity roverens borehul på Lubango klippefremspringet
Curiosity roverens borehul på Lubango klippefremspringet

Curiosity hullet har lavet et frisk nyt borehul, i en særlig interessant klippe på Lubango klippefremspringet, som er spækket med frakturer der kan skyldes vand i undergrunden. Analyserne af den indre klippe med ChemCam LIBS instrumentet blæser en del af borestøvet væk, som ses som lyst støv på det kontrastforøgede billede. Derudover har de boret et lignende hul i en intakt klippe tæt på, for at få en idé om grunden til sprækkerne.

Kilde: Curiosity mission updates blog