Stjerner

Radiobillede af et ungt dobbeltstjernesystemNogle astronomer mener at Solen oprindeligt var del af et dobbeltstjernesystem og at Solens tvilling - som måske kun er en brun dværgstjerne - måske stadig findes derude.
Nu får de støtte fra en uventet side - nemlig radioastronomer der har undersøgt stjernedannelserne i Perseus-skyen. De har nemlig undersøgt den relative fordeling af store og små stjerner i Perseus, og har regnet på det. Og den eneste måde de kan få net til at gå op på, er hvis alle mindre stjerner fødes som dobbeltstjerner.
Nogle af dem vil i modellen blive adskilt, mens andre rykker tættere sammen.
"Ideen om at mange stjerner starter som dobbeltstjerner er blevet foreslået før" siger Sarah Sadavoy fra NASA " Spørgsmålet er hvor mange?. Vores resultater antyder at alle mindre stjerner starter som dobbeltstjerner!

Kilde: University of California, Berkeley
Det dobbelte brune dværgstjernepar Luhman 16
Observationer over 3 år, af det nærliggende brune dobbeltstjernepar Luhman16, viser en dans, når de bevæger sig gennem rummet, samtidigt med at de roterer om hinanden. Luhman 16 blev først opdaget i 2013, selv om kun ligger 6 lysår herfra, og kredser om hinanden i en afstand af kun 450 mio km (3x afstandne fra Jorden til Solen).
Kilde: Waltzing Dwarfs fra NASA
Protostjernen Orion KL1's støvskive og gasjetsMan har fundet adskillige enorme nydannede stjerner, som er større end de burde kunne blive. For når gasser kollapser, øges rotationshastigheden. Og rotationen burde sprede gasserne, så stjerner ikke kan overstige visse størrelser.
En teori er at rotationsenergien ledes bort fra stjernerne. Det har man nu haft mulighed for at teste på en nærliggende nydannet stjerne kaldet Orion KL1, Fordi den er så tæt på og ALMA har så stor opløsningsevne, har man kunnet observere hvordan dens jets (blå) roterer sammen med systemet og derved spredt rotationsenergien, så stjernen kan vokse sig større end forventet
Kilde: alma Telescope, Japan
R AquariiChandra røntgen rumteleskopet har nu fungeret i 17år. En af de stjerner den har studeret regelmæssigt lige fra starten er R Aquarii; R Aquarii er et dobbeltstjernesystem bestående af en Mira variabel rød kæmpestjerne og en hvid dværg. De mange års studier af systemet viser at de lever i en skrøbelig symbiotisk balance, hvor den store stjerne varierer helt af sig selv, mens den hvide dværg samler stof om sig, indtil den med århundreders mellemrum eksploderer som en nova. Det er sket i 1073 som man mener skabte den yderste gasskal, mens en eksplosion i 1770 skabte en indre skal.
De nyeste billeder fra Chandra har bidraget med en ny forståelse for balancegangen mellem de 2 stjerner
Kollision mellem sorte huller LIGO gravitinel bølge eksperimentet har observeret en gravitionel bølge for tredie gang!
Udover at det endnu engang dokumenterer Einsteins almene relativitetsteori, viser det også at der er en population af mellemstore sorte huller; fordi den er skabt af kollision med 2 sorte huller, som danner et nyt 49solmasser stort sort hul. De 2 første bølger man målte stammede fra hhv 62 og 21 solmasser sorte huller.
Kilde: LIGO Detects Gravitational Waves for Third Time. Results confirm new population of black holes