Stjerner

Antares sammenlignet  med Solen Antares er en enorm rød kæmpestjerne som nærmer sig slutningen af sit liv - Den er 15x så tung som Solen, men 700x så stor, såvis den var placeret i vores solsystem, ville den dermed nå helt ud til Mars's bane.

Nye undersøgelser af materialeflowet fra stjernen som er publiceret i Nature, viser at den normale forklaring på energitransporten ud til den øverste atmosfære ikke holder.
Konvektion (varmeopstigning) som vi kender det fra Solen, kan ikke forklare de enorme mængder varme gasser, som slynges ud fra stjernen. Der må altså være andre processer på spil i så store stjerner.a
Skybælter på en brun dværgstjerner
Brune dværgstjerner er "forfejlede" stjerner; Større end planeter, men ikke varme nok til at brænde som stjerner. Dermed ligner de mere ekstreme planeter, med skyer af jern-dråber. Men netop disse skyer er lette at skelne fra andre og det har givet vital ny viden om "vejret" på disse gaskæmper.
Det har nemlig undret at jernskyerne tilsyneladende kunne ændre sig radikalt på under et jord-døgn. Forklaringen har vist sig at være at de ekstreme lag har bølger som får skyerne til at blive tættere eller tyndere over kort tid.
Kilde: Caltech
Flow fra den Magellanske sky Man har hidtil fundet 20 stjerner - hovedsageligt på den nordlige stjernehimmel - som bevæger sig så hurtigt at de kan eller vil undslippe Mælkevejens tyngdefelt. Hidtil har man ment de var smidt ud af stjernehobe, men den teori troede britiske forskere ikke helt på. Så de undersøgte dem, og har fundet fællestræk, der tyder på at de alle stammer fra den store Magellanske sky. Man vidste i forvejen godt at Mælkevejen suger gasser fra de to små nabogalakser, men åbenbart også stjerner.
LÆS MERE på fra Cambridge University
Støvskive om sort hulSorte huller er som regel omgivet af en donut-formet støvskive. Nye observationer af vand-signaturer omkring 11 supermassive sorte huller med det flybårne SOFIA teleskop, viser at de dels er 30% mindre end man hidtil har ment og at de er en del koldere.
Vanddampe kan normalt ikke observeres fra Jorden, men Sofia flyver over 99% af Jordens atmosfæriske vand og har den højeste opløsning ved infrarøde bølgelængder
Kilde: SOFIA Finds Cool Dust Around Energetic Active Black Holes
Radiobillede af et ungt dobbeltstjernesystemNogle astronomer mener at Solen oprindeligt var del af et dobbeltstjernesystem og at Solens tvilling - som måske kun er en brun dværgstjerne - måske stadig findes derude.
Nu får de støtte fra en uventet side - nemlig radioastronomer der har undersøgt stjernedannelserne i Perseus-skyen. De har nemlig undersøgt den relative fordeling af store og små stjerner i Perseus, og har regnet på det. Og den eneste måde de kan få net til at gå op på, er hvis alle mindre stjerner fødes som dobbeltstjerner.
Nogle af dem vil i modellen blive adskilt, mens andre rykker tættere sammen.
"Ideen om at mange stjerner starter som dobbeltstjerner er blevet foreslået før" siger Sarah Sadavoy fra NASA " Spørgsmålet er hvor mange?. Vores resultater antyder at alle mindre stjerner starter som dobbeltstjerner!

Kilde: University of California, Berkeley