Stjerner

Kort over Mælkevejen og dens indre halo Astronomer har fundet en meget metalfattig lille stjerne, som kredser i en næsten cirkular bane uden om Mælkevejens skive. Den estimeres til at være ikke mindre end 13,5 milliarder år gammel og er dermed en af de allerførste stjerner i Mælkevejen.

Astronomerne fra John Hopkins University skriver at det er et unikt fund af flere årsager:
- Hidtil har man ment at Mælkevejen kun var 10-11 mia år gammel
- Det er en unik chance for at studere den allerførste generation stjerner
- Med dens lidt specielle bane, kan der være mangel andre meget gamle stjerner i Mælkevejens halo.
Kannibalstjernen CPD − 64 ◦ 2731 og dens bane ud af galaksen
Kannibalstjernen CPD − 64 ◦ 2731 og dens bane ud af galaksen

Når stjerner dannes i tætte hobe kan de komme for tæt forbi hinanden og den ene eller begge dermed blive smidt ud af hoben - og i nogle tilfælde endda af galaksen..Det er også tilfældet med stjernen CPD 64◦2731. Astrometriske målinger af dens position på himlen over tid og dens bevægelse, har vist at den bevæger sig ud af galaksens plan med en hastighed på 100-200km/sekund. Men nu har astronomer også fundet at den er omgivet af en skal af gas og støv, som sandsynligvis er kollisionsrester efter at stjernen har opslugt en anden mindre stjerne. Forskerne mener ifølge artiklen på arXiv at det er et stjernepar som har forladt hoben i en vinkel og fart som bringer den ud af Mælkevejen. Afstanden til CPD 64◦2731 er 20-20.000 lysår, så den er allerede vel ude af Mælkevejens plan - nu alene efter at have opslugt sin rejsefælle.
Stjernedannelsesrater vs stjernestørrelser
Man har i hundrede år vidst at der er en sammenhæng mellem størrelsen af de galaktiske skyer som danner stjerner og stjernernes størrelse; Jo større stjernedannende skyer, desto større stjerner.
De sidste årtier har man i midlertidigt fået meget mere viden om stjernedannelsesrater - altså hvor hurtigt og hyppigt stjerner dannes og har også her fundet sammenhænge.

Men en ny undersøgelse har undersøgt sammenhængen mellem stjernedannelseshastigheden og størrelsen af stjerner, lige fra de største stjernedannelser til små lokale hobe og har overraskende fundet en universel sammenhæng mellem hastighed og størrelse!.

Dermed har de knyttet et bånd mellem små og store stjernedannelser, som viser at det er de samme processer der styrer hvordan skyerne falder sammen og ikke så meget de galaktiske forhold - magnetfelter og lignende.

Forskerne mener dermed at sammenhængen er lige omvendt af hvad man hidtil har troet og vil lave nye tests for at underbygger teorien, skriver de i Astronomy and Astrophysics
Soludbrud Et survey kaldet HAZMAT ("HAbitable Zones and M dwarf Activity across Time"), har afsløret et superudbrud fra en yngre rød dværgstjerne. De røde dværgstjerner er generelt rolige stabile stjerner og derfor oplagte kandidater til søgen efter beboelige exoplaneter.Vi på Jorden er vant til soludbrud som kan variere solstrålingen med op til måske 10%. Men et super- udbrud som det man observerede som øgede stjernens samlede udstråling med 197x vil delvist strippe enhver beboelig planet for atmosfære, skriver de på arxiv.org/abs/1810.03277
HAZMAT undersøgelsen har dog også vist at hyppigheden af sådanne superudbrud er 1000x større for unge røde dværge end for deres ældre søskende, som er mere sandsynlige at finde liv om.
Model af en Pulsars magnetfelt og røntgen-pulser- Pulsar-in-a-box
Model af en Pulsars magnetfelt og røntgen-pulser kaldet "Pulsar-in-a-box"
Pulsarer er hurtigt roterende neutronstjerner med et kraftigt magnetfelt, som udsender hyppige røntgen glimt som man har kendt i over 50år.Men det er først for nylig man har forstået hvor stor en betydning pulsarens magnetfelt har i udsendelsen af disse pulser

En ny model af pulsarer baseret på observationer af 216 pulsarer, som er samlet med Fermi røntgen rumteleskopet, viser et overraskende kompliceret og dynamisk billede af hvordan magnetfelterne opfører sig når de roterer op til 100.000x/sec. Modellen som er blevet døbt Pulsar-in-a-box, demonsterer hvordan magnetfelterne skaber røntgen-glimtende når magnetfeltlinierne snoes lavtover pulsarens poler skriver NASA