Stjerner

Den kugleformede stjernehob NGC3601 Kugleformede stjernehobe er enorme kugler, som indeholder titusinder af stjerner. Man finder dem i kredsløb om de fleste galakser. Det er nogle af de ældste stjernesystemer i Universet - de stammer helt tilbage til den gang galakserne begyndte at vokse og udvikle sig. I øjeblikket kender vi mere end 150 af dem, som hører til vores egen galakse, Mælkevejen.

Sammenhængen imellem sorte huller og kugleformede stjernehobe er vigtig, men noget af et mysterium. Disse kuglehobe er store og tunge og meget gamle, og derfor formoder man, at de i tidens løb har dannet masser af sorte huller med masser som stjernerne - det er sket ved at tunge stjerner er eksploderet og derefter kollapset til sorte huller

Et internationalt forskerhold har fundet ud af, at en af stjernerne i NGC 3201 opfører sig meget underligt. Stjernen bliver kastet frem og tilbage med hastigheder på adskillige hundrede tusinde kilometer i timen, og med en regelmæssighed, som gentager sig hvert 167 døgn.

Hovedforfatter til en ny videnskabelig artikel Benjamin Giesers (Georg-August-Universität Göttingen, Tyskland) undrer sig over stjernens opførsel: "Den kredser omkring noget, som er fuldstændig usynligt, og som vejer mere end fire gang mere end Solen - det kan kun være et sort hul! Det er det første, som er fundet i en kuglehob udelukkende ved at observere tyngdekraftspåvirkningen fra det sorte hul."

ESOs instrument MUSE giver astronomerne en helt enestående mulighed for at måle bevægelserne for tusinder af fjerne stjerner på een og samme tid. I denne omgang har forskerholdet for første gang været i stand til at finde et inaktive sort hul i hjertet af kuglehoben - det vil sige et sort hul, som ikke guffer stof i sig, og som ikke er omgivet af en lysende skive af gas. Massen for det sorte hul er beregnet ud fra bevægelsen for en stjerne, som er fanget af den enorme tyngdekraft [5].

Ud fra observationerne ser det ud til, at stjernen vejer omkring 0,8x Solens masse, og massen for den usynlige modpart er 4,36x end Solens - så det er næsten helt sikkert et sort hul.

For nyligt er der fundet kilder til radio- og røntgenstråling i kuglehobe, og desuden blev der i 2016 fundet tyngdekraftsbølger fra sammensmeltningen af to sorte huller, som hver for sig vejede nogenlunde som en stjerne. Det viser, at disse forholdsvis små sorte huller kan være mere almindelige i de kugleformede stjernehobe end hidtil antaget.

Giesers slutter: "Indtil for nyligt antog vi, at næsten alle sorte huller ville forsvinde fra kuglehobene i løbet af kort tid, og at dobbeltsystemer som dette her ikke burde eksistere! Men vi har helt klart taget fejl - opdagelsen her er den første direkte detektion af tyngdekraftspåvirkningerne fra et sort hul i denne størrelse i en kuglehob. Det vil hjælpe med til at vi bedre kan forstå dannelsen af kugleformede stjernehobe, og også hvordan sorte hulle og binære systemer udvikler sig - noget, som er altafgørende for at forstå kilderne til tyngdekraftsbølger."

Kernen i en hvid dværgLangt de fleste stjerner (97%) ender deres dage som hvide dværge, efter en apokaklyptisk eksplosion som blæser det meste af stjernens atmosfære væk. Dermed efterlades den blottede kerne som en hvid dværg.
En ny undersøgelse af den nyopdagede pulserende hvide dværg KIC08626021 i Cygnus, benyttede en ny teknik til at bruge pulsationerne som en seismograf, til at skabe et præcist tværsnit-billede af stjernen. Det afslørede til forskernes overraskelse en Carbon/Oxygen-kerne som er dobbelt så stor som teorien forudser!
Artiklen er peer-reviewet og publiceret i Nature, så selve metoden er godkendt, så nu skal man undersøge om KIC08626021 bare er en abnormitet, eller om man ifølge University of Montreal skal korrigere hele teorien for stellar evotuion!

(Det kan selvfølgeligt rejse spørgsmålet om CO2 afgift på stjerner, men... :)
Tyngdebølger fra kolliderende neutronstjernerSiden man opdagede neutronstjerner i 1960'erne har astronomer prøvet at regne ud præcist hvor store de kan blive, uden at falde sammen til et sort hul. Ligesom Hvide dværge er neutronstjerner ufatteligt massive, med 1,4 solmasser pakket sammen til et kun 12km stort fast legeme. Med den densitet vil Himalaya bjergene kunne være i en øldåse! Mens de fleste neutronstjerner er omkring 1,4 solmasser, er nogle lidt større eller mindre. Den største kendte neutronstjerne er pulsaren PSR J0348+0432 på 2,01 solmasse.

Men nu har forskere fra Goethe Universität i Frankfurt regnet teoretisk ud, at grænsen for en ikke-roterende neutron stjerne er 2,16 solmasser!*
Baggrunden for beregningen er at man for nogle år siden fandt en universal sammenhæng som viste at næsten alle neutronstjerner ligner hinanden, kombineret med tyngdebølge data fra LIGO af en neutronstjerne-kollision.Billedet er fra deres simulation af tyngdebølgerne fra kollisionen
* Finten ved "Ikke roterende" er at rotation modvirker sammenfald, så en hurtigt roterende neutronstjerne kan blive tungere end en langsom)
substellare objekteri Orion tågen: Brune dværge og planeter
Et nyt stort survey efter små objekter i den nærliggende Oriontåge, har ikke alene afsløret 1200 brune dværge, men også meget små brune dværge, kæmpeplaneter og endda to store planeter, som kredser om hinanden UDEN moderstjerne!
Udover at have vist hvor almindelige brune dværge er i stjernedannende tåger som Orion tågen, har man også fundet så mange at kan kan sondre mellem forskellige kategorier af brune dværge; store brune dværge og små uden og med vand.
Derudover fandt man også 17 brune dværge med ledsagere; Dekan være baggrundsobjekter,men eftersom man har undersøgt dem for signaturer af vand, er det sandsynligvis planeter skriver NASA
Den store magelanske sky LMC Indtil man sidste år fandt flere supermassive stjerner med massser op til 200x Solens, havde man diskuteret om det overhovedet var muligt. Men det var det altså.
Teoretiske studier af de Nye scenarier viste at ca. 1% af alle stjerner skulle være supermassive, hvilket også kunne passe med fundene i Mælkevejen. For at bekræfte teorien, vendte man sig derfor mod 30 Doradus (Tarantula tågen) i den store Magellanske sky.

Men til forskerne fra Oxford University's store overraskelse, fandt man at de er langt hyppigere i vores lille nabogalakse!!!
Det kan vende billedet af stjernedannelses-processer, supernovaers hyppighed og tunge stjerners levetid,hvis billedet går igen i andre galakser. (se også DR)