Stjerner

R AquariiChandra røntgen rumteleskopet har nu fungeret i 17år. En af de stjerner den har studeret regelmæssigt lige fra starten er R Aquarii; R Aquarii er et dobbeltstjernesystem bestående af en Mira variabel rød kæmpestjerne og en hvid dværg. De mange års studier af systemet viser at de lever i en skrøbelig symbiotisk balance, hvor den store stjerne varierer helt af sig selv, mens den hvide dværg samler stof om sig, indtil den med århundreders mellemrum eksploderer som en nova. Det er sket i 1073 som man mener skabte den yderste gasskal, mens en eksplosion i 1770 skabte en indre skal.
De nyeste billeder fra Chandra har bidraget med en ny forståelse for balancegangen mellem de 2 stjerner
Kollision mellem sorte huller LIGO gravitinel bølge eksperimentet har observeret en gravitionel bølge for tredie gang!
Udover at det endnu engang dokumenterer Einsteins almene relativitetsteori, viser det også at der er en population af mellemstore sorte huller; fordi den er skabt af kollision med 2 sorte huller, som danner et nyt 49solmasser stort sort hul. De 2 første bølger man målte stammede fra hhv 62 og 21 solmasser sorte huller.
Kilde: LIGO Detects Gravitational Waves for Third Time. Results confirm new population of black holes
Der er 3 "slags" sorte huller, afhængigt af deres størrelse og oprindelse:
- Supermassive sorte huller i galaksecentrene som vejer millioner solmasser
- Stjerner der er kollapset i sorte huller og endt som et ensomt sort hul som vejer under 10x solmasser
- Mellemstore sorte huller som er "små" sorte huller der er vokset og har opslugt andre stjerner
Lige præcis den sidste kategori har man kun kunnet dokumentere får gange, men har ment at der må være en del af. Men de kollisioner man har forventet de skulle vokse af vil frembringe gravitionelle bølger. Men en opsummering af de mange undersøgelser med tyngdebølge eksperimentet LIGO, som er publiceret på arXiv viser at man ikek har fundet mange spor af dem.
Mellemstore sorte huller er med andre ord nok lige så sjældne som de få fund antyder.
Brund dværg eller stor fri planet?De infrarøde kortlægninger af himlen har afsløret adskillige brune dværgstjerner i vores kvadrant af galaksen. Men studier af en af dem - SIMP0136 - afslører at den faktisk mere ligner en planet end en stjerne, selvom den er tung nok til at blive karakteriseret som en dværgstjerne.
Dermed har man vist at brune dværg stjerner- afhængigt af deres størrelse og alder - kan ligne alt fra store planetlegemer til små kolde stjerner.
SIMP0136 som er ca. 13x tungere end Jupiter, ligger i en 200mio år gammel stjerne-hob kaldet Carina-nær.
Kilde: Carneige Institution for Science
Koglehob Astronomer fra Harvard har fundet et lille sort hul i et dobbeltstjernesystem, i den kugleformnede stjernehob 47 Tucanae.Det sorte hul som er døbt Tucanae X9, er del af et meget lille dobbetstjernesystem. Man havde faktisk forventet at sådanne sorte huller ret hurtigt ville blive smidt ud af tætte stjernehobe som denne, men det bliver de åbenbart ikke så let.

Kilde: A Black Hole in a Low Mass X-Ray Binary fra Harvard