Stjerner

DobbelstjerneForskere har fundet en dobbeltstjerne, bestående af en M-klasse dværgstjerne der kredser om en lidt større hovedseriestjerne, som udviser en såkaldt 'relativistisk beam effekt'. Dvs. at den udsender en jet med hastigheder tæt på lysets, hvor man kan måle relativistiske ændringer i jettens variationer.

I artiklen på arxiv.org/abs/1808.06325 går de ikke så meget op i den voldsomme jet,men mere på dens variationer, hvor man har kunnet måle afvigelser på 35ppm (milliontedele) mellem den observerede og den forventede variation af jetten. Fundet er ikke kun interessant fordi den gør det muligt at teste relativitetsteorien, men i højere grad fordi man kan bruge netop disse afvigelser til at få meget præcise data om jetten fra dobbeltstjernen.

De 2 stjerner er hhv 1,5x Solen og 0,2x Solens masse som kredser kun 10 mio km (0,065AU) fra hinanden.
Fundet blev gjort i Kepler rumteleskopets K2-data, og fulgt op af data fra bla Nordic Optical Telescope (NOT) på de Kanariske øer.
Cornal Mass Ejection (CME) fra Solen Astronomer som har studeret sol-aktivitet fra andre stjerner, præsenterede på Coolstar20 konferencen på Harvard fundet af en Coronal Mass Ejection (CME) fra stjernen HR9024, som ligger 450 lysår fra Jorden.

Forskerne udgav i juli en numerisk analyse af CME udbrud om stjerner, som forudsagde hvordan et udbrud skulle se ud. En del af studiet var gamle data fra Chandra røntgen rumteleskopet, og der fandt de 10år gamle data som viste et CME udbrud som de forudsagde det.

HR9024 er 3x tungere end solen og kendt for at udvise små variationer. Og ved at studere disse variationer, fandt de dopplerforskydninger som viser hvordan materialet blev kastet ud fra HR9024 for derefter at falde tilbage igen.
De har beregnet at massen der blev slynget ud i CME-udbruddet, skulle være 1 trillion tons!
kugleformet stjernehob M9Rundt om Mælkevejen kredser 150 kugleformede stjernehobe,som består af hundretusindevis meget gamle stjerner. De fleste har været kendt i århundreder,men ét mysterium er stadig uløst: Hvorfor de indeholder tunge metaller som ikke findes i andre gamle stjerner!

Men astronomer fra Surrey University, har modelleret forholdene da de blev dannet og fundet at sandsynligheden for at der har været dannet supermassive stjerner er overvældende - faktisk uundgåelige og dermed. Den slags stjerner lever kun kort og har "forurenet" hobenes øvrige stjerner.

Se pressemeddelelse fra Surrey University og hele artiklen på arXiv
Model af Sort hul's Forskere fra Niels Bohr Instituttet (Jane Lixin Dai) og UC Santa Cruz har skabt en model der forklarer hvad der sker når et sort hul opsluger en stjerne.
Umiddelbart ændrer deres model ikke så meget ved den accepterede forklaring om at der dannes en tidevandsbølge udenpå det sorte hul som forplanter sig op og ud. Problemet har været at modellen forklarer de fleste observationer af sådanne udbrud men ikke dem alle.
Det nye er at de ved at justere på modellen og inddrage vores observationssynsvinkel, har kunnet skabe en model der kan forklare de tidligere mangler.