Stjerner

Sort hulSorte huller udsender varm plasma med hastigheder der varierer fra "beskedne" 300km/sekund til relativistiske hastigheder på 1/10 af lysets (30.000km/s). En undersøgelse af flere sorte huller, hvoraf man har udvalgt GRO J1655-40, viser at disse plasmastrømme i høj grad styres af magnetfelter, og dermed også den massive røntgenstråling fra sorte huller af alle størrelser. De skriver selv at denne konkrete undersøgelse understøtter at det er en universel regel.
Magnetic Origin of Black Hole Winds Across the Mass Scale på arXiv
Supernova SN1987aDet er nu 30 år siden supernovaen SN1987a eksploderede i vores nabogalakse den Magellanske sky - en af vor tids tætteste supernovaer som er blevet fulgt nøje lige siden. Blandt andet af Hubble rumteleskopet, som observerede den som noget af det første efter den kom op i 1990. ESA fejrer "jubilæet" med denne serie af nærbilleder af den nære supernova.
En af de ting SN1987a viste, var at supernovaen startede 20.000år før, med en foregående eksplosion som kastede en skal af gasser af den, som blev oplyst af eksplosionen. Derfor startede den med et intensivt glimt som oplyste strukturen om den
Kilde: Hubble captures 30th anniversary image of supernova 1987A fra ESA
Selvom man er kommet meget tæt på- og har set detaljer tæt om Mælkevejens sorte hul i Sagitarius A (bill.), er det næsten principielt umuligt at fotografere et sort hul. Men det er ikke desto mindre det astronomer vil forsøge 3-14 april, når "Event Horizon Telescope" (EHT) er klar.
EHT er et globalt netværk af radioteleskoper, som nu er klar til at arbejde sammen som ét stort teleskop, om at fange det sorte hul ved 2300GHz, som også gør det muligt at se gennem de tætte tåger om Sgr A
Se Event Horizon Telescope
ESA’s XMM-Newton røntgen rumteleskop har fundet en ekstrem klar og hurtigt pulserende quasar i galaksen NGC5907. Den udsender 10x så meget røntgenlys som den tidligere rekordhaver, svarende til Solens masse hvert 3½år!.
Udover at være den klareste kendte Quasar, pulserer den også med 1,13sekunders interval. Umiddelbart ville man forvente at så klar en røntgenkilde var et sort hul, men de hurtige variationer og dermed rotation peger på en neutronstjerne.
ESA skriver ligefrem at man må revidere teorien om neutronstjerner!
Se The brightest quasar in the universe fra ESA

Et nyt studie af stjernedannelser iRCW106 tågen, har afdækket en perlerække af nye, men stadig skjulte stjerner i tågen. De fleste var allerede kendt - især de klare gruppe tv i billedet, som er en af de klareste infrarøde lyskilder på himlen. Billedet som er ca 1 grad bred er taget med ESA's WISE rumteleskop.
Kilde: ESA