Stjerner


17/8 2017 observerede LIGO og VIRGO observatorierne en gravitionel bølge. Kilden blev identificeret i galakse 130mio lysår herfra, hvor 2 neutronstjerner var kollideret. Man havde forventet at se et kort udbrud efter hændelsen, som skulle være lys fra en jet som skulle dø hen. Men istedet fandt NRAO et glimt der blev kraftigere!. Analyser og simulationer af udbruddet, viser at det kan forklares med at jettene har ramt en skal af støv og gas om neutronparret, som derfor lyser op.
Science Magazine kårede i sit december nummer neutronstjerne kollisioner som et af året gennembrud
Sort hul med jetAstronomer har fundet et meget gammelt sort hul i en så fjern galakse, at den ses som den så ud kun 690 år efter Big Bang.
Det gør den til det tidligste kendte sorte hul! Men det er ikke bare et nyt "yngste,,," Det der gør det særligt interessant er, at det er i den såkaldte Re-ioniseringsfase" - som var slutningen på universets såkaldte "sorte alder"; Tiden hvor de første stjerner og galakser dukkede frem af de tætte støvmasser som dækkede universet lige efter Big Bang
I dag er det umuligt at et 100.000 solmasser tungt sort hul kan dannes så hurtigt. Derfor betyder fundet at nogle fysiske kan- eller må have været anderledes dengang, skriver Carneige Science Institute. Det mistænkte forskerne allerede, men med fundet har man fået nogle klare indikationer af hvad der kan have været anderledes.
Tidligere udbrud fra supernovaen på Palomar Sky Survey billeder fra 1954
I sep 2014 opdagede franske astronomer en supernova som blev døbt 'iPTF14hls'. Det var fra starten klart at det var en meget stor supernova. Men da den ikke blegnede i løbet af nogle måneder som supernovaer normalt gør, men istedet blussede op igen, blev astronomerne for alvor nysgerrige (Se Las Cumbres Observatory

Nye analyser af iPTF14hls viser at der allerede var et udbrud samme sted på billeder fra Mount Palomar i 1954. Og astronomerne har også fundet andre tegn på at den er omgivet af støvskyer fra tidligere udbrud. iPTF14hls's spektrum ligner en normal hydrogen-rig kernekollaps-supernova, bortset fra at den bare blev ved og ved at komme igen. Som sagt var iPTF14hls meget klar og dermed stor. Og disse tidligere udbrud er netop teoretisk forudsagt om stjerner der er >100solmasser tunge!.

En forklaring på fænomenet kan ifølge Berkely være at der dannes antistof i de ekstreme forhold i dens centrum, som får kollapset til at trække i langdrag.
Sort huls magnetfeltDet er lykkedes at måle magnetfeltet omkring et af de nærmeste kendte sorte huller V404 Cygni, 8000 lysår herfra.

Selvom sorte huller er kendt for at være blandt de mest voldsomme naturfænomener, er dens magnetfelt overraskende svagt - kun ca 1/300-delaf hvad man havde estimeret!
Det hjælper til at forklare hvordan sorte huller kan udsende kraftige jets af ioniserede gasser, uden at jettene bliver ødelagt af de forventede voldsomme magnetkræfter. Men opdagelsen vil også kunne hjælpe til en dybere forståelse af de sorte huller på andre områder

Kilde: Black holes' magnetism surprisingly wimpy fra Universoty of Florida
Sculptor dværg galaksen Ved at kombinere 12år gamle data fra ESAs Gaia rumteleskop med nye fra Hubble, er det lykkedes at måle stjerners bevægelse i 3D om en anden galakse end Mælkevej med hidtil uhørt præcision. Dermed håber de at kunne afsløre mængden af mørkt stof indeni galaksen.Samtidigt fik de også en mere præcis beregning af Sculptor dværggalaksens bane om Mælkevejen.
Se ".. measure 3D stellar motion with record-breaking precision" fra ESA