Månesonder

De to Grail-sonder (Gravity Recovery And Interior Laboratory) har nu allerede leveret 99,99% af de data der var missionens mål. Udover at kortlægge månen, har Grail undersøgt Månens tyngdefelt og magnetfelt.

LÆS MERE på Grails Misisonpage

Apollo15 fotograferet af LRO

De første mål for NASA's Lunar Reconnaissance Orbiter LRO var Apollo landingsstederne. Og siden LRO er gået ned i den tætteste bane om Månen, har den kunnet vise dem i endnu bedre detaljer end før, som her hvor Apollo15 er fotograferet fra 25km's højde. Interessen skyldes ikke kun månesvindel-teorier, men også for at se evt. ændringer i landskabet siden 1971, specificere prøveudtagnings-stederne mv.

Kilde: NASA LRO mission page


De to Grail-Månesonder er nu begge på plads i kredsløb om Månen. Sonderne er nu i en polar bane om Månen med en omløbstid på c1. 11 timer, og skal de næste par uger manøvrere sig tættere på Månen til en bane 55km over månen med en omløbstid på ca. 2 timer

Kilde: GRAIL1 og GRAIL2


NASAs tvillinge måne-satellitter GRAIL som skal kortlægge Månens tyngdefelt, indtræder i kredsløb om Månen denne weekend. De skal kredse i polare baner kun 55km over Månens overflade.
Kilder: PRESSEMEDDELELSE og Multimediegalleri

Efter en succesfuld opsendelse foretog NASA's dobbelte Måne-satellitter GRAIL en affyring af raketmotorerne og er nu på vej mod Månen. De tager en lav-energi bane, og skal derfor tilbagelægge over 4 mill. km for at komme til Månen. GRAIL-A vil gå i kredsløb om Månen nytårsdag, og GRAIL-B dagen efter.

Kilde: NASA