Månesonder


NASA har haft stor succes med deres Mars-rovere. Og som et led i planen om at etablere en base på Månen, var det planen at opsende en Måne-rover kaldet Resource Prospector (RP), for at lokalisere og undersøge vand-is deponier på Månen, som forberedelse til en permanent base. Men nu skriver AFP at NASA har opgivet Måne-roveren. RP var ellers ret langt fremme i udviklingen. Med de større mængder sollys og en direkte laser-forbindelse fra roveren til Jorden, var der eller høje forventninger til en Måne-rover.
Cubesat i kredsløb om Jorden ESA har inviteret forskere til ideer for måder at bruge de små billige 10x10x10cm Cubesats standardsatellit-enheder til fremtidige månemissioner. Ud af de mange forslag har de udvalgt og vil finansiere 4 forslag de vil arbejde videre med:
MoonCARE 3 x 6 Cubesat-enheder, som kan måle stråling
CubeSat Low-frequency Explorer 3 x 12 Cubesats som stort 30MHz radioteleskop
Volatile and Mineralogy Mapping Orbiter 1 x 12 Cubesats som skal kortlægge minerakler og vand
Lunar Meteoroid Impacts Observe 1 x 12 Cubesats som skal observere neteornedslag på Månens bagside
Se Winning plans for Cubesats to the Moon hos ESA
Månen Det økonomiske nyhedsmedie Bloomberg omtaler i weekenden en tilnærmelse mellem Kina og Europæiske ESA om at arbejde sammen om at lave en international Måneby ".. for udforske rummet til fredelige formål vil vi samarbejde internationalt" citerer de en ESA talsmand ved navn Pal Hvistendahl. Udtalelsen faldt på de kinesiske statsmedier, hvor Tian Yulong og Hvisenddahl udtalte sig sammen.
Kina har ifølge AP offentliggjort planer om at lande en sonde på Månens bagside i 2018 og sende en sonde til Mars i 2020. det bliver første gang ender lander et fartøj på Månens bagside
Kina har hidtil pralet meget med deres ambitioner, men ikke snakket meget om deres konkrete projekter før i sidste øjeblik, så missionerne er sikkert langt fremskredne siden de melder dem ud nu.
Kilde: AP. Preszsewn
360 graders panorama view fra Curiosity-roveren
360 graders panorama view fra Curiosity-roveren

Curiosity roveren har lavet dette 360graders panorama view fra "Murray Buttes" plateauet, på den nedre del af Mount Sharp bjerget. Mount Sharp er det centrale bjerg i Gale krateret, roveren landede i for 2 år siden.

Se Rover's Panorama of Entrance to 'Murray Buttes' on Mars fra NASA