Civil rumfart

Vega raketten
ESA har flere gange udsat den første koncept opsendelse af deres nye Vega raket fra sydamerika.
Vega raketten er modulært opbygget, så den kan medbringe alt mellem 3-400 små cubesat's op til ½ tons satellitter. Formålet med vega er at gøre det lettere og billigere for europæiske virksomheder og universiteter, at få opsendt satellitter, skriver ESA

30 maj opsendte Launch America med SpaceX som hovedkraft den anden bemandede rumkapsel - denne gang med 2 mand ombord og med kurs mod det internationale rumstation ISS.
I eftermiddags landede de så i havet efter 2 måneder ombord på rumstationen skriver SpaceX.

Udover at være den første private bemandede officielle rummission, er det også første gang i de 10år siden rumfærgerne blev pensioneret, at USA selv har opsendt astronauter. Hele den 11 timer lange nedstigning kan ses på denne flotte video
USAF's X37 rumfly
Det amerikanske luftvåben USAF opsendte søndag morgen en lille rumfærge X37B. Det er sjette gang USAF opsender en X37skriver flere medier iflg AFP.
USAFs udvikling af den lille hemmelige rumfærge og dens muligheder kan bekymre, nu hvor USA har etableret en "rumstyrke", men det kan også undre lidt at det stadig er USAF som udvikler X37.
Det vil ikke være første gang der er våben i rummet; Sovjetunionen havde også et maskingevær på Mir rumstationen.
3 små cubesats udsendes fra ISS I 1998 lykkedes det hackere at komme ind på et par NASA servere og tog kontrollen med de amerikansk/tyske ROSAT røntgenrumteleskop,som de angiveligt ødelagde ved at vende dens solpaneler direkte mod solen, så de blev ødelagt. Den styrtede ned et par år senere. I 1999 blev den engelske Skynet satellit overtaget, i 2008 overtog kinesiske hackere 2 NASA satellitter og i 2018 opdagede man et cyberangreb mod amerikansk rumindustri.

Så der er en lang historie af succesfulde cyberangreb mod satellitter. På den ene side har rumindustrien nok lært at sikre sig, men på den anden side er der nu private aktører som er ved at opsende ti-tusinder af små kommercielle satellitter som er baseret på et netværk af underleverandører og open-source software, som gør dem mere sårbare overfor hackere.

Dermed advarer profesionelle om hackere kan overtage satellitter, eller bruge dem som våben!, når de kan hijacke satellitter med krav om løsepenge, "bare" lukke dem ned, eller ligefrem ændre deres baner, for at true andre større mål,som ISS og store kommunikationsnetværk.
Derfor opfordrer de til at sætte internationale standarder for beskyttelse, handlingsplaner og konventioner mod den slags angreb
ESO's VLT''ere og himlen
Space-X's, Amazon og Onewebs planer om opsendelser af ialt 26.000 satellitter, har rejst en del bekymring i astronomi-kredse om hvorvidt de vil ødelægge jordbaserede studier af himlen.

ESO har derfor regnet på, hvor stor en procentdel af deres billede vil blive ødelagt af satellit-spor.
De er kommet frem til at deres nuværende VLT'er og det kommende OWL-teleskop, kun vil blive moderat påvirket med op til 3% af 1.000 sekunders eksponeringer som vil få satellitspor, men kun i skumringen; Midt på natten når satellitternes solpaneler ikke rammes af Solens stråler, vil de ikke kunne ses på billederne. Kun 0,5% af de kortere eksponeringer vil blive påvirket.

Menskriver ESO i en artikel som også er publiceret: Impact of satellite constellations on astronomical observations with ESO telescopes in the visible and infrared domains, Astronomy & Astrophysics

Og eftersom amatør-teleskoper er mindre end de professionelle teleskoper og dermed har et synsfelt som bedre kan sammenlignes med de widefield surveys ESO henviser til, så risikerer vi altså at op mod halvdelen af billederne får satellit-spor ... men mest i skumringstimerne.