Civil rumfart

SpaceX Crew Dragon  modulet ses her efter landingen i havet, efter turen til ISS
SpaceX Crew Dragon modulet ses her efter landingen i havet, efter turen til ISS

Det private Space X's "Crew Dragon" modul som er beregnet til bemandede opsendelser, er landet på Jorden, efter at have bragt forsyninger til ISS og samtidigt testet systemet for dens evner til at bringe astronauter op i rummet og retur.
Ombord på Crew Dragon var bla en test-dukker med sensorer, hvis data man nu skal gennemgå.
Mars set med MarCO-B satellitten NASA har mistet kontakten med den anden af de 2 små MarCo cubesat sonder som fulgtes med NASA's InSigth lander.
En CubeSat er en 10x10x10cm Opensource byggeblok med solpaneler, radio og navigation, som kan sættes sammen til større sonder. MarCO-A (EVE) og MarCO-B (Wall-E) består af 6 Cuber og blev bygget og opsendt for kun 16 mio $, for at teste dem til interplanetarisk brug. Og de kom til Mars, så som teknologitest har projektet været en succes!

Forskerne bag kender ikke årsagen til den tabte kommunikation, men gætter på en lækkende styreraket eller batteri som årsag. De er i en elliptisk bane om Solen, så om 1½ år når de kommer tættere på Jorden og Sollyset, vil man forsøge at genoprette kontakten til dem, eller i alt fald MarCO-B, skriver NASA

Blue Origin - rumfartsselskabet som er stiftet af Amazon - opsender natten til torsdag dansk tid deres "New Shepard" raket (kaldet græshoppen) for 10ende gang. Blue Origins mission er at lave et genanvendeligt raket-system, med en raketd er automatisk lander igen efter at have sendt en kapsel med rumturister op i et lavt kredsløb. New Shepard kaldes Græshoppen fordi den ligner en græshoppe med dens fjedrende ben.
Efter en række uheld på de første missioner, håber de med NS-10 snart at have genvundet tilliden til systemet for st kunne begynde med de første levende opsendelser
Kunstig meteor sværm fra ALE Co Ltd
Det japanske startup firma ALE Co. Ltd, opsendte fredag deres første cubesat, med det formål at lave kunstige meteorsværme - eller stjerneskuds-storme, som en slags fyrværkeri til særlige begivenheder.

Cubesat'en blev opsendt som ekstra-last med en lille Epsilon 4 raket fra JAXA, til en bane 500km oppe. Den lille satellit medbringer 400 små metalkugler, som hver kan lave et "klart stjerneskud". Det mener de er nok til 20 events, hvis de skal bruge 20 stjerneskud pr gang. Den første bestilling er til en byfest i Hiroshima næste forår (2020), men de vil kunne laves over stort set hele verden skriver ALE Co Ltd.
Plasmamotor simulation Den iondrevne New Horizon sonde er verdens hidtil hurtigste rumsonde. Men hvis man skal et skridt videre med bemandet rumfart skal der mere power på. Derfor arbejder Russiske forskere fra 'Budker Institute of Nuclear Physics' fra Russian Academy of Sciences i Novosibirsk på en thermonuklear accelerator, som de første gang annoncerede i 2016.
De meddeler idag at de indleder en ny række tests med at udvikle en "Spiralformet åben fælde" der skal accellere ioner direkte fra en thermonuklear reaktor ud som udstødning i et fremdriftssystem med en temperatur (og dermed hastighed) på 100.000'C skriver Sputnik News iflg. Spacedaily
Hvis det lykkedes vil det overgå den traditionelle Ion-motor med en faktor 20