ESO's VLT''ere og himlen
Space-X's, Amazon og Onewebs planer om opsendelser af ialt 26.000 satellitter, har rejst en del bekymring i astronomi-kredse om hvorvidt de vil ødelægge jordbaserede studier af himlen.

ESO har derfor regnet på, hvor stor en procentdel af deres billede vil blive ødelagt af satellit-spor.
De er kommet frem til at deres nuværende VLT'er og det kommende OWL-teleskop, kun vil blive moderat påvirket med op til 3% af 1.000 sekunders eksponeringer som vil få satellitspor, men kun i skumringen; Midt på natten når satellitternes solpaneler ikke rammes af Solens stråler, vil de ikke kunne ses på billederne. Kun 0,5% af de kortere eksponeringer vil blive påvirket.

Menskriver ESO i en artikel som også er publiceret: Impact of satellite constellations on astronomical observations with ESO telescopes in the visible and infrared domains, Astronomy & Astrophysics

Og eftersom amatør-teleskoper er mindre end de professionelle teleskoper og dermed har et synsfelt som bedre kan sammenlignes med de widefield surveys ESO henviser til, så risikerer vi altså at op mod halvdelen af billederne får satellit-spor ... men mest i skumringstimerne.