ISS

Den internationale rumstations ISS 2020
Som et led i planer om at forlænge levetiden for den nu 21år gamle rumstation ISS er det planen at udbygge den med 5 kommercielle moduler. NASA har nu udvalgt Axiom Space til at installere det første kommercielle beboelsesmodul, som skal monteres på den forreste port på node 2 på ISS, skriver NASA

Da Apollo astronauterne satte foden på Månen i 1969, kunne verden se dem hoppe rundt og falde flere gange. Det skyldtes ikke kun Månens lavere tyngdekraft, men i lige så høj grad de 120kg tunge rumdragter.
NASA præsenterede i går 2 prototyper på de kommende rumdragter til bemandede Måne- og Mars missioner. De nye rumdragter er væsentligt lettere takket være nye materialer, giver langt større bevægelsesfrihed med nye designs og med langt bedre klimakontrol med nye teknologier.

Der blev præsenteret 2 nye modeller: En regulær rumdragt kaldet xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit), samt en orange beskyttelsesdragt kaldet Orion suit eller OCSS (Orion Crew Survival System) til opsendelser og andre risikable manøvrer som kun skal beskytte mod kortvarigt vacuum.
Rumfærge dokket til ISS I en artikel i Medical Journal of Australia skriver en anerkendt ekspert i rumfarts-fysiologi Professor G Kim Prisk, fra University of California at støv er den største udfordring for mennesker på rumrejser, baseret på hans erfaringer fra både ISS og rumfærgeprogrammet.

Selvom lungefunktionerne ændrer sig i vægtløs tilstand, fungerer de stadig fint, selvom vandindholdet ser ud til at øges let. Rumvandringerer et problem, fordi astronauterne skal gennemgå en dekomprimeringsprocedure på samme måde som dybhavsdykkere inden de kommer, men procedurerne på ISS ser ud til at håndtere det fint. Så i et velkontrolleret indeklima vil lungerne klare sig fint.

Men støv er et problem, fordi det kan samle sig længere ned i lungerne i lav eller ingen tyngdekraft. Erfaringer fra ISS og Apollo viser at støv er u-undgåeligt og Månestøv er især farligt, fordi der ikke er en atmosfære som kan kemisk passificere støv, slutter han
Den russiske robot Fedor er komet til ISS
Lørdag forsøgte et Russisk Soyuz-modul forgæves at foretage en automatisk dokking til rumstationen ISS. Det forgæves forsøg endte med en automatisk "abort" manøvre som bragte Soyuz'en på sikker afstand af ISS, hvorefter man foretog en manuel dokking. Fejlen var endnu et tilbageslag for den Russiske raketindustri, efter en forgæves opsendelse af 2 astronauter sidste år. Russerne sagde bagefter at årsagen lå i ISS's dokking-port, og NASA roste Russerne for en perfekt manøvre ind mod ISS.

Med ombord havde Soyuz'en den menneskelignende FEDOR robot (Forkortelse for Final Experimental Demonstration Object Research), hvis primære opgave skal være at foretage EVA missioner på ISS (Extra Vehicular Activity: Dvs rumvandringer). De udendørs reparationer er langt den farligste aktivitet for astronauterne. Og FEDOR som ikke behøver rumdragt kan sidde i permanent stand-by på ydersiden af ISS, klar til lynreparationer og inspektioner, skriver AFP

SpacX's CRS 17 re-suply Mission blev idag opsendt med succes til ISS, med 2,5 tons materialer og forsyninger.
Efter opsendelsen landede den genanvendelige Falcon 9 raket som planlagt på den flydende platform med navnet "Of course I still love You". Dragon modulet er fortsat op og har dokket med ISS, hvorfra den senere skal vende tilbage med 2 tons eksperimenter og affald.