Solen

Jordens magnetfelt har været målt regelmæssigt siden 1800-tallet. Det har afsløret en usædvanlig  7-9 dages flux i Solens magnetiske udstråling under det sidste solminimum som jo også var usædvanligt langt.

Solvinden rammer Jorden og Mars

Magnetfeltet har altid været betragtet som Jorden naturlige forsvar mod solvinden; Forklaringen er jo enkel og til at forstå. Men nu har man endelig kunnet bevise det, ved at analysere data fra et større soludbrud i 2008. For ved det udbrud blev Jorden og Mars ramt af nøjagtig samme del af Solvinden og man derfor kunne se den præcise forskel i hvordan atmosfæren reagerede.

CME udbrud fanget af STEREO

Et M2-klasse soludbrud (Coronal Mass Ejection eller CME) på Solen forleden, har sendt en kraftig solvind mod Jorden som rammer os disse dage.
Det giver mulighed for nordlys de næste dage og kan udgøre en risiko for astronauterne på ISS som derfor er krøbet i ly.

LÆS MERE på Spacewheather

Nye fund geologiske fund har vist at der var flydende vand på Jorden for 4 mia.år siden, selvom Solen burde have været varmere dengang.  Men det  forklarer solforskerne med, at Solen også var større og dermed koldere udenpå - som et lag hvalpefedt

LÆS MERE på astrobio.net

Solens magnetfelt under et udbrud

Vi beskyttes ikke kun mod de voldsomme soludbrud, af Jordens egen atmosfære og magnetfelt; Solens egen magnetosfære er i virkeligheden vores bedste forsvar mod den dødbringende stråling. Men den er ikke perfekt! Og nye simulationer viser hvorfor.