Print
Parent Category: Solsystemet
Category: Solen

Solens magnetfelt under et udbrud

Vi beskyttes ikke kun mod de voldsomme soludbrud, af Jordens egen atmosfære og magnetfelt; Solens egen magnetosfære er i virkeligheden vores bedste forsvar mod den dødbringende stråling. Men den er ikke perfekt! Og nye simulationer viser hvorfor.

Solens overflade er præget af voldsomme eksplosioner der kaster varm plasma ud i rummet. Normalt ville man forestille sig at den varme plasma - solvinden - fra disse udbrud bare drøner derudaf, men sådan er det ikke; For de dannes at magnetbroer, der starter lige under Solens synlige overflade. Men inden det kommer ud i retning af Jorden, skal det gennem Solens kraftige ydre magnetfelt.

Og er slipper det alt andet end lige igennem! Normalt ville plasma broerne spredes i alle retninger, men magnetsofæren afbøjer dem og det meste sendes ud langs polerne, som man kan se på illustrationen fra computer-simulationerne herunder

Men som man også kan se, afbøjes de og styres alligevel ud gennem solsystemets plan! Og det er derfor soludbrudene er 3-5dage om at nå Jorden, og kun nogle gange rammer Jorden og skaber nord- og sydlys. Andre gange passerer de forbi over/under Jorden.

De nye computersimulationer viser at årsagen til afbøjningen er at der dannes resonanser i plasmaen/magnetfeltet.

Kilde: Oak Ridge National Laboratory