Solen

Nye data fra SOHO og Hinode viser at Solen har skiftet polaritet siden dens solpletminimum - som om der var nogen der havde vendt en stangmagnet.
Det vidste man i forvejen godt at solpletterne gjorde, men ikke dens ydre atmsofære

LÆS MERE på Hinodes missionpage

Solens øvre atmosfære Coronoaen er normalt præges af store huller og støre løkker (loops) af gasser, mens den synlige overflade præges af celler og solpletter. Derfor var det en overraskelse da NASA for nylig fandt et celle-mønster i Coronoaen, som ligner dem på overfladen..

SOHO satellitten har tidligere observeret små hvirvler eller tornadoer på Solen. Men nu har engelske forskere fundet lignende enorme tornadoer over Solens synlige overflade - photosfæren. De (Se billedet) er 200.000km høje og hvirvler flere gasser med temperaturer fra 50.000 til 2 mio. grader Kelvin op fra den 5300grader varme overflade med hastigheder på op til 300.000km/t

"Disse strukturer MÅ spille en rolle i dannelsen af solstormene" siger Dr. Huw Morgan som er en af opdagerne af tornadoerne.

Kilde: Pressemeddelelse fra Manchester University


Forskere fra Hawaii University har målt Solens præcise diameter til 1.392.684km (+/-65), ved at måle Merkurs passage foran Sol-skiven (Se bill.) set fra SOHO- solobservations-satellitten Hidtil har den været angivet til 1.390.000km (nineplanets.org), så Solen er faktisk "lige vokset" 2.684km i diameter.

Kilde: University of Hawaii. LÆS OGSÅ den originale publication

Soludbrud

Hvordan lyder et soludbrud? Solforskere har "sonificeret" aktiviteten fra et soludbrud - Dvs at de har oversat aktiviteten ved 44.100  Hertz til det hørbare spektrum, så man kan høre det. Se/hør videoen her...