Solen

Voyager 1 sonden som nu er 18 mia. km fra Solen og befinder sig på kanten af Solsystemet, oplevede i April nogle dramatiske ændringer ...

Under soludbrud trækker kraftige magnetfelter varm plasma op fra Solens indre, som falder tilbage til Sol-overfladen Studier af et soludbrud 7 juni, har afsløret at lyset fra "plasket" når den rammer overfladen igen, stammer fra selve materialet og ikke fra overfladen; Den viden kan man bruge til at studere lignende udbrud på andre stjerner.

Kilde: Harvard Smithsonian

Under soludbrud udsender solen buer af varm plasma som forklares af det såkaldte "Flux frysnings-teorem" forklarer Solens flares. Men problemet er at teoremet udelukker at buerne kan mødes igen når først de skilles, selvom man flere gange set dem gøre det.  Men nye modeller viser at det skyldes turbulens i de varme plasma-strømme

Kilde: John Hopkins University og

Forskere fra Leeds har kortlagt Solens dynamo - den magnetiske mekanisme som styrer Solens 11-årige solpletcyklus. Tidligere modeller er altid kollapset, fordi variationer i en lille skala ødelægger den regelmæssige cyklus. Men nu har forskerne fundet en forskydnings-strøm som dæmper effekten af de mindre elektriske fænomener.

Solplet-cyklussen er med andre ord kortlagt!

Kilde: University of Leeds

Under de såkaldte CME (Coronal Mass Ejections) fra Solen, udsender Solen store bobler af varm masse. Og ind i mellem er der flere samtidige udbrud. Når det sker og de støder sammen, viser nye analyser at de er superelastiske - dvs. af den samlede kinetiske energi er større efter sammenstøddet end før.

Kilde: American Geophysical Union newsletters