Solen

Asteroiderne 2013UQ4, 2013US10 og 2013UP8's baner om Jorden

31 oktober fandt Catalina Sky Survey, Tucson ikke mindre end 3 nær-Jord asteroider, hvoraf den ene - 2013 US10 - blev karakteriseret som 'meget stor'. Men nye analyser af dens bane viser at den rent faktisk er en langperiodisk komet!. Ingen af de 3 er til nfare for Jorden.

Kilde NASA NEOwatch

Soludbrud

Klimaændringerne er jo meget reelle, men der er lidt usikkerhed om hvor stor en del af det der skyldes Sol-aktivitet - Det er i alt fald altid det klimaskeptikere henviser til. Men en ny undersøgelse af variationerne i Solens udstråling og hvor meget det betyder for Jordens energibalance, konkluderer at Solvariationer kun udgør 10% af forklaringen på klimaændringerne

Kilde: Iopscience


NASA's SDO solteleskop har taget en serie billeder af et soludbrud sidste uge. BIllederne som er sat sammen til denne video, viser bla. en "mur" af materiale bevæge sig frem henover SOlens overflade.
SE MERE på SDO mossionpage

Selvom man efterhånden forstå meget om processerne på Solen, er der et fænomen man stadig ikke helt forstår; Hvordan temperaturen på Solen stiger fra 5.272 på overfladen til 19.730grader lige over overfladen. Men det kan nye billeder fra det ballonbårne 1m teleskop Sunrise måske svare på.

Kilde: NASA/Goddard

Soludbrud 2002

Januar 2002 eksploderede et usædvanligt kraftigt udbrud - et Coronal Mass Ejection (CME) - på Solen. Studier af udbruddet, hvor man har kombineret SOHO billeder med ekstrem eUV-observationrer (blå), som viser hvordan hhv. tungere koldere plasma og varme ioner udstødes fra Solen.

Kilde: ESA