november sidste år, sendte ESA's komet-sonde Rosetta en lander ned på komet 67P/Churyumov-Gerasimenk, men tabte kontakten kort efter landingen, efter at have sent et.sidste landingsbillede. Årsagen var at den landede i delvis skygge af en stor klippeblok og derfor ikke fik strøm nok. Derfor gik den efter 60 timer i dvale efter at have brugt resten af sin batterikapacitet, for at spare strøm
ESA håbede at den ville vågne, når kometen kom tættere på Solen, så den fik mere sollys. Hidtil har alle forsøg på at kontakte den dog været forgæves og den har været betragtet som tabt.
... Indtil lørdag hvor kontrolcenteret i Darmstadt pludselig fik et svagt signal fra sonden!
Under den kortvarige radiokontakt, fik de hentet 300pakker med data fra sonden, som viste at den ind imellem har været vågnet op og har forsøgt ar ringe hjem til Jorden.
Men da den har været afhængig af Rosetta sonden som relæ-station. har det ikke lykkedes den at få kontakt.Forskerne analyserer stadig de henntede informationer, men har fået nok at vide til at kuynne sige at sonden har det godt, og gemmer på yderligere 8000 datapakker, som man nu venter på at kunne hente ned.
Undersøgelser af komet 67P/Churyumov-Gerasimenkos's atmosfære - eller dens koma - viser at vand og methan ikke koger op af overfladen eller løsrives i form af støv/klumper på grund af Solstrålingen, men på grund af elektroner nær overfladen.
Rosetta sondens opdagelse af at komet 67P har en dobbelt kerne, overraskede mange; Det er helt almindeligt blandt asteroider, men er ikke før set blandt kometer. En undersøgelse og simulation af hvordan dobbeltkernen kan være blevet til, viser hvordan en kollision med et andet mindre legeme først vil afstøde den mindre kerne, men at tyngdekraften kan trække den tilbage igen. Det viser at kometer kan samles og vokse på samme måde som asteroider og planeter.
Rosetta sonden har nået sin hidtil laveste bane over komet 67P/Churyumov-Gerasimenko. ESA offentliggjorde dermed i går aftes det hidtil mest detaljerede billede af kometens overflade, set fra Rosetta sonden.Kometen har 2 kerner ligesom mange asteroider har det, og dette billede er taget henover den ene, med den anden i baggrunden, som skaber en dramatisk effekt.
Samtidigt skriver ESA et lidt kryptisk "Farvel til Philea" på bloggen, som kan tolkes som at de har opgivet håbet om at genetablere kontakten med Philea landeren.
Tyske forskere har identificeret 3 fritstående klipper på komet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Billederne er taget af Rosetta sonden fra en højde af kun 29km.
Andre områder af 67P er helt overstrøet med klippestykker (Boulders), men de er langt mindre.
Den største af disse 3 klipper er 45meter stor og dermed en helt asteroide i sig selv. Den er blevet døbt 'Cheops' efter den store pyramide i Ægypten, som de 3 stykkers formation minder meget om.