Kometer

Komet 67P/Churyumov-Gerasimenko begynder at vise komet-hale Komet 67P/Churyumov-Gerasimenko som ESA's Rosetta sonde stadig kredser om,er ved at begynde at udsende gasser og samle sig en komet-koma som vil danne en hale, når den komer lidt tættere på Solen.

Rosetta sonden er dermed i første parket til at se komet-halen blive til.
Imens står Philea landeren forhåbentligt stadig på overfladen af kometen. ESA håber den vil komme til live igen, når sollyset bliver stærkere tættere på Solen

SE ESA's Rosetta Blog
Planetsystemsdannelse Tidligt i solystemets historie - før tyngdekraften blev dominerende, var det magnetfelter der var den styrende faktor for hvordan de første stenklumper begyndte at samle sig. Men gjaldt det samme for kometerne, længst ude i solsystemet?
Ifølge en ny undersøgelse lavet af ESA's Rosetta sonde og Philea lander, er komet 67P som Rosetta kredser om, IKKE magnetiseret og viser ikke strukturer der tyder på at magnetfelter har været styret dannelsen af den.

LÆS ESA's
Støvkorn der er samlet op af Rosetta sonden
Kometers hale dannes når støv og gasser smelter af kometkernen og spredes ud hvor de oplyses af Solen. Rosetta sonden som stadig kredser tæt om komet 67P/Churyumov–Gerasimenko samler disse støvkorn op og analyserer dem. Og analyserne viser at disse støvkorn har ændret karakter (B) siden de første (A) blev opsamlet; Sandsynligvis fordi de stammer fra lag længere nede i overfladen, efterhånden som det øverste lag er blæst af

LÆS MERE hos ESA
Temperaturbillede af komet 67P I en artikel kaldet "Time Variability and Heterogeneity in the Coma of 67P/Churyumov-Gerasimenko", har forskere analyseret variationer i kometens atmosfære/koma

"Hvis vi havde set en regelmæssig forøgelse i gasmængden efterhånden som vi nærmede os kometen ville der ikke være noget spørgsmål om kometens heterogenitet" siger Dr. Myrtha Hässig som ledte undersøgelsen"Men istedet så vi toppe i vandmålingerne og nogle timer senere i CO2 målingerne. Disse variationer kan være en temperatur/sæsoneffekt, men kan også pege mod komet-migrationer i det tidlige solsystmes historie."

På kortet viser de røde farver områder der er domineret af CO2, mens de blå er vand. Det kunne skyldes at den er vokset efter sammenstød med andre kometer.

Kilde: Southwest Research Institute og ESA
Farvebillede af komet 67P
Teknikkere fra ESA har sammensat dette farvebillede af komet 67P/Churyumov-Gerasimenko's naturlige farver, ud fra 3 billeder taget af Rosetta sonden.
Indrømmet; Farvebillede eller ej, så er det ikke noget farvestrålende billede, men sådan er kometer altså. Derudover har de også frigivet et 3D billede der er også er værd at se, hvis man har et par rød/blå 3D briller

Se mere på ESA's Comet in living colour og Comet in 3D