Rosetta, Philea landeren og komet 67P november sidste år, sendte ESA's komet-sonde Rosetta en lander ned på komet 67P/Churyumov-Gerasimenk, men tabte kontakten kort efter landingen, efter at have sent et.sidste landingsbillede.
Årsagen var at den landede i delvis skygge af en stor klippeblok og derfor ikke fik strøm nok. Derfor gik den efter 60 timer i dvale efter at have brugt resten af sin batterikapacitet, for at spare strøm

ESA håbede at den ville vågne, når kometen kom tættere på Solen, så den fik mere sollys. Hidtil har alle forsøg på at kontakte den dog været forgæves og den har været betragtet som tabt.

... Indtil lørdag hvor kontrolcenteret i Darmstadt pludselig fik et svagt signal fra sonden!
Under den kortvarige radiokontakt, fik de hentet 300pakker med data fra sonden, som viste at den ind imellem har været vågnet op og har forsøgt ar ringe hjem til Jorden.

Men da den har været afhængig af Rosetta sonden som relæ-station. har det ikke lykkedes den at få kontakt.Forskerne analyserer stadig de henntede informationer, men har fået nok at vide til at kuynne sige at sonden har det godt, og gemmer på yderligere 8000 datapakker, som man nu venter på at kunne hente ned.

LÆS 'Rosetta's lander Philea wakes up from hipernation'