Forskningssatelitter

NASA har netop sendt et hold astronauter på den 15ende NEEMO-mission (NASA Extreme Environment Mission Operation). Målet er at træne astronauterne under vandet på den 'Aquarius' undervands-basen som er drevet af NOAA og University of North Carolina. De skriver meget explicit at formålet med træningen er den asteroide-mission som præsident Obama har bedt NASA opprioritere.

Kilde: NASA

Den amerikanske kongres diskuterer i øjeblikket budgetter og bevillinger for fremtidige rum-projekter. Et af dem der diskuteres er det over 8m store James Webb rumteleskop, der efter planen skal opsendes i 2016, som en afløser for det aldrende 2,4m Hubble teleskop, ligesom flere andre af de årtier lange rumfarts-missioner diskuteres. AAS Division for Planetary Sciences (DPS) har derfor udsendt en pressemeddelelse om projekternes enorme værdi.

Kilde: American Astronomical Society, Division for Planetary Sciences (DPS)

En 20år gammel satellit vil snart foretage en ukontrolleret genindtræden i atmosfæren - styrte ned med andre ord. NASA kalkulerer at 500kg af den 6ton tunge satellit vil ramme Jorden men forventer dog kun en 1:3200 risiko for at den rammer beboede områder, når den styrter i sep-okt.

Kilde: AFP fx. Yahoo

rumaffald

22.000 større stykker affald i kredsløb om Jorden er et stigende problem. Men en ny rapport redegør for at de fleste satellitfejl skyldes sammenstød med partikler der er så små at de ikke kan registreres på satellitternes baner.
Den rejser også spørgsmålet om, hvorvidt radio-emissioner ved nedslagene skaber elektronik-fejl

Kilde: Stanford University

I 1971 opsendte britiske forskere en 66kg stor jord-observavationssatellit ved navn Prospero til en lav bane. Det er den eneste britiske satellit der er opsendt på en ren britisk raket. Den er stadig i kredsløb og man har en årlig kontakt til den.
Nu vil forskere genoplive den, men det har krævet et større arkæologisk arbejde at finde koder, og programmer fra fra gamle arkiver at få den til at virke igen

Kilde: BBC