Solens har normalt en 11år lang solcyklus, men den sidste cyklus har varet et par år længere end normalt. Nu har amerikanske forskere fundet en forklaring i Solens transportbælte

Solen har - ligesom Jorden - et bælte der transporter varme fra ækvator op mod polerne, der kaldes 'Conveuor' (transport) bæltet.

Og det man har observeret igennem den sidste solcyklus er, at transportbæltet har strukket sig hele vejen op- og ned til polerne, mens det i de foregående cykler kun har strukket sig til ca. 60o breddegrad. Illustrationen her viser målinger af Solens magnetfelt fra ækvator (nederst) ned mod sydpolen  på den venstre figur og op mod nordpolen på den højre figur

Tidligere observationer tydede ellers på at der ville kommme flere korte cykler, men den sidste periode - cycle23 - har altså været længere og sandsynligvis fordi transportbæltet har strukket sig.

Det er for tidligt at sige noget om hvorfor eller hvordan den vil arte sig i fremtiden, men deres model kan buges til at analysere kommende fænomener og dermed øge forståelsen for sol-processerne.

LÆS MERE hos UCAR