Forskningssatelitter

GOES16 satellitbillede af Jorden
GOES16 satellitbillede sammenlignet med GOES13 billede af Jorden

NASAs GOES16 (Geostationary Orbiting Earthwatching Sattelite) er kommet på plads i kredsløb og er begyndt at sende sinde billeder tilbage til Jorden. GOES16 er en vejr- og klima satellit. Selvom den bare er den sidste i en lang række i serien er den væsentligt forbedret og sender sender 100 megapixel billeder af hele Jorden tilbage hvert 15ende minut. Det er en opløsningsevne på ca 1km/pixel!
Se HELE JORDEN i 100Mpixel og flere billeder fra GOES16
GPS anomalier
GPS anomalier
GPS satelitterne har i årevis oplevet en anomali, når de passerer over ækvator mellem Afrika og Sydamerika. Hidtil har ingen kunnet forklare hvorfor de får de kortvarige "blackout" hvor man mister kommunikationen med dem. Bare de første 2 år i GPS's historie, registrerede man det 106x!. Men en ny undersøgelse baseret på data fra Swarm satelitterne, har vist at der er en sammenhæng mellem højtliggende ionosfæriske tordenstorme (300-600km oppe) og blackoutene.

Kilde: Telecom econoics times mfl.
Den internationale rumstation ISS i lavt kredsløb
Den internationale rumstation ISS i lavt kredsløb
Mens astronauterne på ISS og rumfærgerne har brugt meget tid i rummet, har det været i lavt kredsløb om Jorden, hvor de har været beskyttet af Jordens Magnetfelt. Men astronauterne fra Apollo Måne-missionerne tilbragte lang tid uden for magnetosfæren. En ny undersøgelse har undersøgt forskellene på de 2 typer astronauter og har fundet at Måne-mændenes blodkar er mindre elastiske.7 af Apollo astronauterne er idag døde, og 4 af dem døde af hjerte-/kar sygdomme!.

Forskerne har også udsat mus for stråling der ligner den kosmiske og har fundet samme tendens.

Se Apollo astronauts experiencing higher rates of cardiovascular-related deaths
NASAs E-sail koncept
NASAs E-sail koncept
NASA begynder nu indledende test til deres Heliopause Electrostatic Rapid Transit System (HERTS) solsejl.
HERST skal ikke bare drives af den rene solvind, men udnytter at solvinden er elektrisk ladet, så man kan få en direkte magnetisk frastødning, når solplamsaen rammer sejlet med op til 1.000 km/sekund

Se NASA Begins Testing of Revolutionary E-Sail Technology
Voyager 1 i interstellart rum Da Voyager 1 i 2012 sendte data tilbage som indikerede at den nu var nået ud af Heliospausen, Solsystmets yderste grænse, var der noget der ikke stemte: Magnetfeltet var orienteret helt forkert.

Nye data og analyser viser at grunden er at det interstellare magnetfelt strækkes omkring solens magnetfelt-boble og derfor skifter feltretninger.
Forskerne forventer at den vil være ude i det uberørte interstellare rum om godt 10år

SE 'Study Solves Mysteries of Voyager 1's Journey into Interstellar Space' fra Durham University og hos NASA