soho

Efter et rekordlangt solplet-minimum, er solpletterne omsider ved at komme til live igen. Men kommer den tilbage til det tidligere niveau?

ESA venter på svaret

Solpletternes 11-årige cyklus har været kendt i mere end 200år. Normalt betyder det at solpletterne har et 5,5årigt maximum med mange solpletter efterfulgt af et tilsvarende minimum med meget få solpletter. Men Solen som skulle have været ude af sit minimum i 2007-8 har glimret ved sin uplettede overflade.

Men Solen gav forskerne en lille julegave, da en større solpletgruppe som hører tilden nye solplet-cyklus, dukkede op i december 2009. Det er den længste solpletpause, man har registreret de sidste 100år. Men man har tidligere registreret en endnu længere periodes in-aktivitet helt tilbage i 1700-tallet.  det var den såkaldte "Maunder minimum" i perioden fra 1645 til 1715, hvor  Solen også var helt fri for synlige solpletter.

Solpletter betyder mere solpletaktiviett, men også mindre soludstråling, så udeblivelsen af solpletterne har faktisk bidraget til den globale opvarmning i disse sidste år.

LÆS MERE hos ESA