Saturn

Saturns enorme storm i 2011
Saturns enorme storm i 2011
I 2010 opstod en gigantisk storm på Saturn, som var 3x så¨stor som Jorden!
Stormen varede næsten 2år og med dens mange lyn var den det største tordenvejr man nogensinde har set. Cassini sonden observere den regelmæssigt med en opløsning på 60-120km, ligesom dens radio-sensorer kunne registrere lynene i stormen. Astronomer har siden studeret disse dage og har netop offentlihggjort et nyt studie af stormen.

Selve stormen var en 11-12.000km stor cyklon i Saturns troposfære, mens den 34.000km lange struktur var en hale der trak efter den i Saturns hurtigt roterende skybælter.Stormen kulminerede 20 juni 2011, hvor den kolliderede med en anticyklon (dvs en anden hvirvel som roterede modsat) Efter kollisionen faldt stormen hastigt Men den efterlod hele bæltet mellem 25-40grader nord i et turbulent rod, som også har ændret gennemsnitsvindhastighederne i bæltet permanent!

Kilder: arXiv og Icharus
Bjerge, søer og oversvømmede kløfter på Titan
Bjerge, søer og oversvømmede kløfter på Titan

Mikrobølge radarbillede af Titans overflade fra Cassini sonden. Det mørke område er et radardødt faldt område, som er den frosne overflade på en stor methansø. I den øverste venstre del af billedet ses det oversvømmede system af kløfter kaldet 'Vid Flumina'. Kløfterne er 240-570m dybe

Kilde: 'Cassini Finds Flooded Canyons on Titan' fra JPL
Søerne omkring Titans pol
Søerne omkring Titans pol, med den store sø "Ligeia Mare" th.
Da Cassini sonden ankom til Saturn systemet i 2004, var det første den gjorde at gå efter Saturns største måne Titan, hvor den slap ESA's Huygens-sonde, som landede på Saturn-månen. Sammen afslørede de et miljø der ligner Jordens, med en tæt Nitrogen domineret atmosfære, regn og søer. Men der er væsentligt koldere og i stedet for ilt og vand, er Titan domineret af methan og ethan. Man havde håbet at finde søer på Titan, som man forventede ville være af ethan, Men nye undersøgelser dokumenterer at de faktisk består udelukkende<7u> af methan, selvom Titans regn består af både methan og ethan, som fortættes når de udsættes for UV-lys i den øvre atmosfære. Forskerne gætter på at ethanen måske ligger som et nedre lag i søerne, eller at søerne også får ethan andre steder fra end regnen.

Se Profile of a Methane-sea on Titan fra ESA
Saturns ringe og måner
Saturns ringe og måner

Saturns mange måner er altid blevet antaget for at stamme fra Solsystemets dannelse.Men i 2012 viste franske astronomer at tidevandskræfter fra Saturns faste kerne bremser månerne og driver dem langsomt udad.Nu har astronomer vist at månerne ikke driver udad med samme hastighed. Dermed kan de ikke være ret gamle, for havde de været det, ville de have kollideret med hinanden for længe siden!

LÆS 'Moons of Saturn May Be Younger Than the Dinosaurs' på Seti Institute og arXiv
Saturns ringe - isklumper
Saturns ringe - isklumper
Ind imellem kan man se "bølger" i Saturns ringe. Og da bølgers opførsel hænger direkte sammen med tætheden af det materiale den bevæger sig i, har man ved at studere dem kunnet måle tætheden i Saturns B-ring.
Og man har fundet at selv om ringen varierer i lysstyrke er tætheden den samme hele vejen rundt; det er dens gennemsigtighed der varierer. Resultatet flytter også ved den samlede massevurdering af ringene og dermed deres alder, som så nok er lidt yngre end man troede.

Se 'Saturn's Rings: Less than Meets the Eye?' hos JPL