Mælkevejens centrale sorte hul, Sagitarius A
På billedet ses det originale billede af Mælkevejens centrale sorte hul nederst til højre. Billedet nederst til venstre er korrigeret for spredningen af lys i de gasser der omgiver det sorte hul.
På de øverste billeder er den teoretiske model superponeret ind over billederne,så man sammenholdt får et indtryk af hvad forskerne mener vi ser.


Man kan ikke se sorte huller, heller ikke selvom det er så enormt som Mælkevejens centrale sorte hul.
Men de gasser der samler sig omkring det sorte hul kan ses. Problemet er så bare at der er flere lag som skjuler de inderste detaljer om det sorte hul

Et hold internationale astronomer har brugt et unikt stort VLBI (Very Long Baseline Interferometry) med 13 radioteleskoper fordelt over hele verden fra Hawaii over USA og Sydamerika (ALMA) til østeuropa som ét 10.000km stort teleskop!

Dermed har de opnået en ekstrem opløsning på billeder der er 200x bedre end Hubble-rumteleskopet ved 86GHz (3,5mm bølgelængde) med en opløsning på kun 0,0002 bueskund (200my") af de inderste dele af Mælkevejens centrale sorte hul!.

Men det er en overraskelse at de varme gasser som er kilden til det centrale sorte huls radio-emissioner,er symmetrisk fordelt om det sorte hul:"Det antyder at radioemissionerne stammer fra en skive af indfaldende gasser, fremfor at stamme fra en radio-jetstrøm" siger PhD studerende Sara Issaoun fra Radboud University som er en del af holdet."Men det vil gøre Sgr A til en undtagelse, sammenlignet med andre radio-udsendende sorte huller.

Det virtuelle VLBI teleskopforskerne brugte til disse billeder er også en slag generalprøve på det kommende 'Event Horizon Telescope', som skal kobles sammen på samme måde,men som skal bruge en kortere bølgelængde end dette VLBI. Håbet er at Event Horizon telescope vil kunne se gennem de inderste skyer og se omridset eller skyggen af selve det sorte hul: The event horizon.
LÆS MERE på Astronomie.nl