Print
Parent Category: Solsystemet
Category: Mars

Hydrerede mineraler på Mars'overfladen i Gale krateret

Sidste uge annoncerede NASA at de havde fundet mineraler på i klippeprøver som viste at Mars har haft alt der skulle til for at skabe liv. Et andet af de store spørgsmål er, om der er vand tilgængeligt på eller nær overfladen på Mars. Og nye fund viser at der er vidtstrakte hydrerede mineraler på overfladen.

Det er ikke ligefrem en løbende bæk man har fundet, men derimod vand bundet i sten og mineraler direkte på Mars-overfladen, Curiosity har afsløret.

Fundene er både vigtige for eventuelle  fremtidige bemandede missioner, som dermed kan have en forventning om at kunen udvinde vand.

Men det er også vigtigt i forhold til muligheden for at finde spor af liv, eller endda nutidigt  liv på Mars-overfladen, hvor mikrober kan gro eller gemme sig under klipper og lignende beskyttede mikromiljøer

Dataene stammer fra dens infrarøde maste-kamera, som i et vist omfang kan analysere indholdet af klipperne ved at studere lyset fra dem. Det er med andre ord ikke - som de tidligere fund - fund af mineraler som "man mener stammer fra..", men benhårde målinger. Der ér vandige forbindelser gemt i Mars-støvet.

Hydrerede mineraler på Mars'overfladen i Gale krateret

På billedet her fra maste-kameraet, er de hydrerede mineraler fremhævet med farvekoder iht. skalaen th.

Kilde: NASA/JPL