Print
Parent Category: Astronomi
Category: Kosmologi

Tidligste galakse

Ved at kombinere billeder fra Hubble og Spitzer rumteleskoperne, er det lykkedes at identificere en af de allerførste galakser, netop som den dukker ud af tågerne 600 millioner år efter Big Bang

Efter Big Bang for 13,7 mia. år siden, kom en mørk periode hvor universet var fyldt med tåger, men uden stjerner, som kaldes 'den mørke periode'  og som varede til ca. 600 mill. år efter Big Bang.

Ud af disse tåger dukkede de første stjerner og galakser op. Og selvom de sprudlede med voldsomme stjernedannelser, var de endnu små og lyssvage, og lyset fra dem skulle også trænge gennem tågeresterne fra den mørke periode.

Derfor har de fleste af de tidlige galakser man hidtil har fundet, "kun" været godt 13 mia. år gamle, men denne galakse er 13,2 mia. lysår væk.  
Man kan kun se disse megete svage og fjerne galakser, når man er så heldig at tyngdefeltet fra en anden galakse mellem os og den, forstærker lyset ved en gravitionel-linse effekt.

Den hidtidige rekord-indehaver var 13,1 mia. år gammel. Og det kan måske virke som en trivialitet om den er 100 millioner år fra eller til, når vi snakker om 13 mialliarder år. Men netop denne korte overgangsperiode mellem den mørke tid og det univers vi kender, er uhyre vigtig for forståelsen af både Big Bang og hvordan galakserne og stjernerne blev til.

Hvad kom fx. først: Store stjerner som blev til supermassive sorte huller der samlede andre stjerner og gasser om sig der blev til galakserne, eller staretde det som øer af stjerner? Og hvad bestod gasserne efter Big Bang i den mørke periode af?
Ja, det kan studier af denne og andre af de første galakser måske afsløre

Kilder: NASA/JPL og Carneige Institute