Uncategorised

Plutos måner set fra New Horizon sonden
NASAs rumsonde New Horizon som nærmer sig småplaneten Pluto, er nu tæt nok på til at kunne se selv de 2 svageste af Pluto's 5 kendte måner - Kerberos og Styx.

LÆS >a href="http://www.nasa.gov/image-feature/nasa-s-new-horizons-spots-pluto-s-faintest-known-moons" target="new">'New Horizons Spots Pluto’s Faintest Known Moons'
De fleste astrofotografer opdeler astrofoto i 3 kategorier:Planet/måne-, Weidefield- og deep-sky foto,
Men det er helt forkert!: Der er let,omhyggelig- og teknisk astrofoto,som hver især kan være en en eller alle slags.
Forskellen er:
- "Let astrofoto" er, når man prøver lidt med sin smartphone, sit målsøge, eller DSLR.kamera, og et teleskop - uanset om det er et begynder- eller lidt større teleskop - og er glad for at have fået nogle rimeligt skarpe billeder af Månekratre, Saturns ringe og/eller nogle stjerner. "I made this!"
- "Omhyggelig astrofoto" er, når man gør et godt forarbejde, med at have alle detaljer og dimser på plads; øver sig i at pol-aligne og fokusere teleskopet, tager serier af billeder og stacker dem; Det kan være med et planetkamera (webcam eller CCD) og/eller et DSLR. Det vil typisk gøre det muligt at fotografere det hele, men måske kun halvt så godt som dem der laver narrowband imaging med s/h kamera, autoguiding og computerstyrede teleskoper. Men "halvt så godt" for en brøkdel af indsatsen, er et særdeles godt PE-resultat, som man kan være stolt af vise frem!
- "Teknisk astrofoto" er når man tager skridtet fuldt ud, og bruger 20-30.000 på udstyr, med guideteleskop, autoguiding, autofokuser, osv. Billederne blive også derefter og kan ofte måle sig med professionelle fotos, taget med teleskoper og udstyr for milliarder!

Ingen af delene er forkert eller halvhjertet, men giver et udbytte der står i forhold til indsatsen og så længe man er glad for resultaterne, er det dét der tæller!

Det kedelige er bare at de fleste fora domineres af dem der tager de bedste billeder - de tekniske astrofotografer. Så hvis man spørger sig omkring i disse kredse får man ofte at vide at man minimum skal have et GoTo teleskop, autoguider osv. for minimum 15.000. Og det tager modet og interessen fra mange.

Så pointen er; Hvis Du interesserer Dig for det, så prøv det!
Det behøver ikke være ret dyrt - et ækvatorialmonteret teleskop med motor og et DSLR ovenpå, eller et tilpasset webcam, kan tage dig den halve del af vejen!

Med 3 børn er min filosofi at astrofoto skal være let og der skal være resultater hver gang; Derfor er jeg også mest til "omhyggelig astrofoto", med et udsty i 5-6000kr klassen og det synes jeg faktisk jeg har fået nogle ret gode resultater ud af.
M31 med Explorer150P på EQ3 (C) Henrik Rosenørn

Følg med på ISS

news

Følg med i hvad der sker på ISS

Den internationale rumstation ISS er et af historiens største projekter og til efteråret kommer den første dansker ombord!

LÆS OGSÅ her:

Nyheder fra Mars

news

Se alle nyhederne om mars

Med 2 rovere på Mars, 2 satelitter der kredser om den og flere på vej, er der masser af nyt fra den røde planet

SE OGSÅ::

Historisk landing på komet

komet 67P/Churyumov–Gerasimenko

Landing på komet
Følg med i Rosetta sondens historiske udforskning af kometen den 4km store komet 67P/Churyumov–Gerasimenko.

SE MERE her: