Venus's atmosfære-lag
Da Merkur-sonden Messenger i 2007 passerede Venus i en fly-by manøvre, testede forskerne flere instrumenter på planeten - bla. et neutronspektrometer. Da det ikke var 'rigtige' data, blev de først ved et tilfælde analyseret nogle år senere.

Nitrogen er det næst-mest almindelige molekyle i Venus' atmosfære. Men på trods af det, har 13 Venus-sonder ikke været istand til at måle det i atmosfæren og især ikke i lagene 60-90km over overfladen. Men en forsker fra John Hopkins University huskede en gammel artikel fra 1962, som viste at nitrogen er god til at samle løse neutroner. Og da Messengers neutronspektromegter havde et godt kig ned i Venus atmosfære, studerede han kalibreringsdataene nøjere og fandt ganske rigtigt større mængder neutroner i de mellemste atmosfære-lag.

Så ved at lave simulationer af scenariet, fandt han det bedste match ved 5% af volumenet i 60-90km laget og har dermed kunnet løse et 50år gammelt mysterie, skriver JHU i artiklen '“Lucky” MESSENGER Data Upends Long-Held Idea About Venus’ Atmosphere'.