Venus som den kan have set ud for 1 mia år siden (ill: NASA) Venus er ikke særlig beboelig, med temperaturer på 462'C, et evigt skydække og svovlholdig atmosfære - et miljø som får Dantes inferno til et ligne en feriekoloni!

Men simulationer af Venus som er præsenteret på en konferenece, viser at hvis der har været vand på Venus, som der er på Jorden og Mars, kan den have været dækket af hav, med temperaturer på omkring 20-50'C, indtil en begivenhed for 700-750mio år siden, udledte store mængder CO2 til atmosfæren og formede den Venus vi kender idag.

Simulationerne som har fokuseret på forskellige niveauer af vand på overfladen og sammenlignet med Jordens vandindhold, er lavet som 3D vand-cirkulationsmodeller. Et centralt element i Venus's klima er at Solen i sin tidlige historie var koldere og mindre aktiv end idag. Dermed kan Venus atsmosfære og magnetfelt have beskyttet den et langt stykke hend ad vejen, indtil drivhuseffekten fik overtaget.

Der er dog 2 usikkerheder i analyserne: Dels hvor hurtigt Venus kølede af efter dannelsen, så den kunne huse vand og dels hvor hurtigt begivenheden for 700-750 mio år siden var, eller om det bare var den sidste i en serie af langsomt opvarmende faktorer.
"Vores hypotese er at Venus kan have haft et stabilt klima i milliarder af år. En nær-global begivenhed var ansvarlig for dens transformation fra et Jordlignende klima til det helvedes-hul den er idag" siger Michael Way fra Goddard Institute for Space Science ifølge Europlanet Society
Analyserne kan have betydning for opfattelsen af indre exoplaneters beboelighed slutter de.