Venus

I 1990'erme kortlagde NASA's Magellan sonde Venus, ligesom Virtis-instrumentet på ESA's Venus Express sonde gør nu. Men sammenligninger af de to kortlægninger giver problemer, medmindre man accepterer at Venus døgn nu er blevet 6,5minut længere end Magellan målte i 1990'erne. Det er teoretisk muligt hvis der er sket ændringer i Venus flydende kerne, men kan også fejl i de gamle data

LÆS MERE hos ESA

ESA's Venus Express sonde har opdaget at Venus også har et ozon-lag ligesom Jorden. Ozon (O3) dannes når sollyset nedbryder CO2 øverst i atmosfæren så der frigøres O- atomer, der kan binde sig til O2.

O3 laget blev opdaget da Venus Express studerede baggrundsstjerner når Venus bevægede sig ind foran dem

LÆS MERE hos ESA

Årstiderne på Jorden formes af Jordens hældning og bane-skævhed, mens Venus kun hælder 2o og har en næsten cirkulær bane. Dermed er der ikke så meget forandring i vejret på Venus. Men længere oppe påvirkes atmosfæren meget af to gigantiske hvirvler ved dens poler, som - med vindhastigheder på over 300km/t - skaber et meget dynamisk skiftende vejr overalt på Venus.

Kilde: NASA

Venus's nordlige hvirvel

Analyser af VIRTIS dataene fra ESA's Venus Express sonde viser hvor dramatisk atmosfæren på Venus; Især ved dens sydpol som er domineret af en permanent orkan som animationen her viser.

Man har nu fundet en forklaring på et mystisk svovl-doxid lag i Venus's øvre atmosfære. Og svaret er en klar advarsel mod et forslag om at injicere svovl i Jordens øvre atmosfære, for at modvirke den globale opvarmning.