Venus

Skydækket på Venus

Venus har lige som Jorden en godt 20km tyk atmosfære.Men det er kun den tætteste del af atmosfæren: De øverste skytoppe vi kan se fra rummet er godt 70km oppe, ligesom de "Lysende natskyer" man af og til kan se på Jorden.

ESA's Venus Express sonde har fundet et overraskende koldt lag i Venus øvre atmosfære, som er koldt nok til at CO kan fortættes og falde som sne eller regn.

VenusVenus som af mange kaldes 'Jordens søsterplanet' adskiller sig fra Jorden på flere punkter: Et af dem er at den ikke har noget synderligt magnetfelt. Men nu har forskere fundet at den alligevel har Aurora (syd- og nordlys).

Det skyldes en interaktion mellem solvinden og planetens ionosfære, hvor der skabes en "gen-kontakt" som en kortslutning  i planetens magnetiske hale

Kilde: Science AAAS

Hvordan lyder det på Mars eller Venus? Det har engelske forskere studeret og for at formidle resultaterne på bedste måde, har de omsat det til et planetarie-show der vises på INTECH planetariet i Winchester. En menneskestemme vil fx. lyde som en Smølf på Venus, og de små tornadoer på Mars .. ja dem kan du høre på  INTECH planetariet nær Winchester

Kilde: University of Southampton

Planeten Venus minder meget om Jorden, selvom den er 100x varmere og lufttrykket ved overfladen er meget højere end på Jorden. Det skyldes bla. at den ikke har samme effektive magnetfelt til at beskytte, sig, men alligevel  har man nu registreret sammenstød med solvinden som minder om Jordens SE VIDEO'en!