For 12år siden, da vi havde vores sidste solmaksimum, var vi ikke nær så afhængige af GPS, mobiltelefoner og computere som vi er idag. Forskere fra NOAA og ESA advarer nu om at en X-klasse solstorm idag, kan få katastrofale følger for vores hverdag.

Under det sidste solplet maksimum oplevede vi et X-klasse udbrud, der slog flere satellitter ud og lukke nordligt beliggende el-værker. Og dengang var vi endda heldige, at det ikke havde retning direkte mod os! I 1850'erne oplevede man et endnu større udbrud, som skabte nordlys der næsten kunne ses helt ned til ækvator.

Et sådant udbrud ville få katastrofale konsekvenser i dag siger forskere fra ESA og NOAA iflg. AFP.

Og direktøren for European Commission Joint Research Centre, Stephan Lechner siger at vi har behov for at sikre os mod solstorme. Han fremhæver bla. at der i EU er over 200 teleoperatører, men intet beredskab mod solstorme og ingen standarder der skal sikre mod det.

I dag kan vi advare om store udbrud op til et par dage i forvejen, så det vil være muligt at tage forholdsregler, men det kræver at teleoperatørerne ved hvordan de skal forholde sig og er opmærksomme på det.

Kilder: ESA, AFP og pressen, fx. news.com.au