Et lille opfindsomt solteleskop, der blev opsendt med en lille "sounding" raket, har afsløret nye detaljer i Solens atmosføre der kan løse et mysterium.
"Hi-C" teleskopet som det kaldes blev opsendt til en sub-orbital bane, hvorfra den kunne observere et soludbrud. Soludbrud består af tråde af varme ioniserede gasser. Hi-C kunne opløse nye detaljer i disse 450km brede "motorveje" af varme gasser, der trækkes op af Solens overflade langs magnetfeltlinierne.

En af de ting solforskere længe har søgt en forklaring på, er hvordan gasserne over overfladen bliver så varme - op til 200x varmere end selve soloverfladen.

Men Hi-C kuune opløse små "gnister" af varme plasma-bobler der sprøjter ud fra selve filamenterne,med en hastighed på 80km/sek. Og ligesom gnister lever de kun kort: I gennemsnit kun 25 sekunder holder de. Men de udløser en voldsom energi på 10^24 joule, eller 1 million million million million joule. Udover at være et tegn på voldsomme kræfter, kan de være forklaringen på hvordan den øvre atmosfære opvarmes.

Kilde: Royal Astronomical Society