Print
Parent Category: Solsystemet
Category: Solen

Soludbrud er enorme masseudladninger fra Solens synlige overflade, der kaster enorme mængder varm plasma højt op i Solens atmosfære. Men nye studier af doppler-målinger af dem, viser at de accelereres op gennem solens atmosfære

Umiddelbart skulle man tro at disse udaldninger kaldet CME (Coronal Mass Ejections) starter nedefra - under Solens synlige overflade - og skydes op gennem atmosfæren. Det skydes op med sådan en fart, at en del af det endda undslipper Solens tyngdeflet og helt ud af Solsystemet i form af solvinden.

Men nye analyser af dopplermålinger af CME'erne viser, at det slet ikke har energi nok til at nå så langt som det gør!

CME'erne består af varmt ioniseret materiale (kaldet Plasma), fordi molekyler rives fra hinanden ved de temperaturer. Dermed eksisterer fri brint som vi kender det (H2) ikke, men findes i stedet i form at enkelte brint-atomer H- som dermed har en elektrisk ladning svarende til den løsthængende ydre elektrons ladning.

Det er en del af forklaringen på CME'erne som dannes ved magnetiske udbrud, der hiver det elektrisk ladede materiale med sig. Men de "magnetbroer" der derved dannes, skubber åbenbar ikke bare plasmaen ud, men accelerer det også hele vejen op gennem photosfæren ligesom en ion-raketmotor gør det.

Undersøgelsen er lavet på baggrund af målinger af udbrud fra 2006, eftersom Solen er meget stille for tiden.

LÆS MERE hos JPL