Solen

Det er et synsbedrag, når de løkker der dannes over Solens synlige overflade, ser jævne og ensartede ud. I virkeligheden er de meget bredere øverst end ved overfladen, viser en ny undersøgelse

Kilde: Harvard Smithsonian

Astronomer har fundet en ny mulig forklaring på, hvordan Solens atmosfære bliver opvarmet til 15 mio. grader, når overfladen kun er 5600grader; Magnetiske bølger kan transportere varmen ud fra de massive huller i koronaen ved Solens poler. Nu mangler man bare at finde ud af hvordan varmen fordeles og bølgerne ebber ud i atmosfæren.

Kilde: Columbia University, pressemeddelelse

Mens vores forståelse af soludbrud stadig udbygges, dukker der alligevel anderledes fænomener - Solfakler (prominences) - op på Solens overflade. Britiske forskere har derfor samlet en større samling af sådanne lidt anderledes fænomener, for at se om man kan finde sammenhænge mellem dem og de kendte fænomener

Kilde: RAS

CME eksplosion og implosion

Studier af et voldsomt soludbrud 12 maj 2012, viser at dette specifikke udbrud var meget anderledes: Normalt eksploderer udbrudene, så "re-connecter" de magnetiske broer, hvorefter CME'en imploderer. Men ved 12 maj udbruddet skete det hele simultant, fordi udbruddet var længere end den normale forsinkelse mellem hændelserne.

Kilde: Royal Astronomical Society


Et lille opfindsomt solteleskop, der blev opsendt med en lille "sounding" raket, har afsløret nye detaljer i Solens atmosføre der kan løse et mysterium.