Solen

Solpletter i 2003 (C) astronomibladet Sidste måned advarede amerikanske forskere om at vi kunne være på vej mod en ny "lille istid" som den der frøs Europa til, i 1600-tallet
Deres udmelding er siden blevet skarpt kritiseret, men nu melder den internationale IAU sig på banen med nye korrigerede standarder for måling af solaktiviteten. Dermed rammer de både en pæl igennem klimaskeptikeres påstande om at klimaændringerne bare følger Solrytmen og istids-rygterne, ved at afstemme forskellene i 2 historiske solaktivitetsmålings-metoder somhidtil har givet meget forskellige tal.

SE International Astronomical Union
Jorden som den kan have set ud under densidste Solen var usædvanlig stille under den sidste solpletmaksimum-periode. Nu mener engelske forskere at Solen er på vej ind i et nyt a Maunder minimum fra 2030 og de følgende 10-12år . Den lavere solpletaktvitet,vil ifølge forskerne give en periode med lavere soludstråling og dermed koldere temperaturer på Jorden.

Kilder: AFP, University of Northumbria mfl.
Solplet-coronal loops omkring solplet
NASA's Solar dynamics Observatory (SDO) har taget en serie billeder ved forskellige bølgelængder, for at afdække forskellige temperaturer gasser der strækker sig magnetfeltlinierne fra en solplet.

'Coronal Loops Over a Sunspot Group' fra NASA'sSDO

SolenEt lille solteleskop EUNIS, der blev opsendt med en lille raket til en lav kortvarig bane, har observeret nogle af de hidtil mindste observerede varmekonveksions-strømme i Solens øvre atmosfære.

En af de store gåder omkring Solens øvre atmosfære, har været at forklare hvordan den ydre atmosfære kan være flere millioner grader varm, når den synlige ooverflade kun er 5000grader varm. Der har været flere teorier om hvordan varmen transporteres op, og de t interessanteer at de nye observationer kun stemmer overnes med én af dem:
I løbet af den 6 minutter lange observation, registrerede EUNIS en emissionslinie fra 3 millioner grader varme gasser, der kom og gik over hele den observerde region. Og forskerne er ret sikre på at de stammer fra små nano-flares, der afgiver den ekstreme varme.
Kilde: NASA Goddard

ESA's Rosetta sonde er vågnet og begyndt at observere den mål: Komet67P/Churyumov-Gerasimenko som den skal møde og lande på i August/september. Og observationerne viser tydeligt at kometen er ved at tø op

Kilde:ESA Science News;