En del af grunden til at Pluto blev degraderet til småplanet var fundet af en ydre asteroide der var stort set identisk med Pluto. Men nu viser det sig at Eris er meget anderledes end Pluto.

Det er meget svært at sige noget fornuftigt om et kun 2450km stort legeme, der er 10 mia. km væk, når man ikke lige kan sende en sonde derud. Men gode gamle metoder som målinger af stjerneokkultationer kan stadig bruges

Så en ny undersøgelse af Eris på baggrund af en stjerne-okkultation, har vist at den er 27% tungere end Pluto og har en atmosfære, selv om den er lidt længere fra Solen og dermed koldere (Pluto's atmosfære fryser ned i dens vinterperiode og lægger sig som sne på overfladem).

Det store spørgsmål der melder sig, et så hvordan to objekter der har samme ophav er faldet så forskelligt ud. Mike Brown som fandt Eris siger: "Da vi først fandt Eris, troede vi det bare var en lidt større kopi af Pluto. At finde litd større kopi, lærer man ikke mere af end at studere originale. Så selv om Eris fik stor offentlig opmærksomhed, var den ikke så interessant for astronomer. Nu hvor vi ved den har en væsentligt anderledes sammensætning end Pluto, roder vi rundt for at finde ud af hvordan et planetarisk system kan lave to så forskellige objekter ud af det samme materiale"


Kilde: California Institute of Technology
LÆS OM Eris på nineplanets