Småplaneter


Da Dawn sonden nærmede sig småplaneten Ceres, blev man mystificeret af en række klare lys fra nogle af dens større kratre. Nye højopløsningsfotos taget fra kun 385km af disse kratre, afslører tydeligt kilden til lysene, og detaljer om Ceres ydre skal.
Se New Ceres Images Show Bright Craters
Plutos rillede terræn i 3D
Plutos rillede terræn i 3D
Dette 3D billede af dele af Plutos terræn er konstrueret af billeder og data fra New Horizon's Ralph/Multispectral Visible Imaging Camera (MVIC). Opløsningen er 310m/pixel.
Det skal ses med blå/røde 3D briller for at få 3D effekten

Kilde: 'øPluto’s Bladed Terrain in 3-D' fra NASA
Lille frossen sø på Pluto
Lille frossen sø på Pluto
Analyser af New Horizons billeder fra Pluto-passagen har afsløret ca 30km stor frossen Nitrogen-sø, som ligger i bjergene nord for det bjergrige plateu Sputnik Planum. Billedet viser detaljer ned til 130m

"Udover denne mulige tidligere sø, har vi også fundet tegn på kanaler der kan have båret væsker engang i Plutos fortid" siger Alan Stern fra Southwest Research Institute, Colorado

Kilde: 'Pluto: On Frozen Pond' på New Horizons hjemeside
Ceres bjerget Mons
Ceres bjerget Ahuna Mons
Ahuna Mons bjerget på Ceres, var en af de store overraskelser eller mysterier på dværgplaneten Ceres, da Dawn sonden gik i kredsløb om den.
Ahuna Mons er et 5km højt og 20km bredt bjerg, der er karakteristisk ved sine glatte sider og flade top. Dens dannelse er stadig uvis, men udseendet kan skyldes stenskred, som følge af jordrystelser, når Ceres har været ramt af meteoritter.

Kilde: 'Ahuna Mons Seen from LAMO ' hosa NASA/JPL
Tegn på et orindeligt ha på Plutos måne Charon
Plutos frosne måne Charon er dækket af et lag vand-is som har været frossent i milliarder år. Den har på engang haft et underjordisk hav af vand, som - da det frøs til is - udvidede sig og "knækkede" hele iskappen. Men der er tegn på floder som kan stamme fra et hav som engang - i kort tid har dækket den idag frosne måne.
Kilde: 'Pluto’s Moon Charon: A Possible Ancient Ocean? hos NASA