Småplaneter

Analyser af meteoritten Northwest Africa 5480, som man ved stammer fra Vesta, viser at dens indre har været smeltet på et tidspunkt. Men ikke af det meteornedslag der slyngede dem fri af Vesta, eller da den ramte Jorden; Den blev dannet under større tryk og over længere tid og indikerer dermed at Vesta må have haft en flydende kerne længere tid end man var klar over

Kilde: Nature

Analyser af data fra Dawn sonden af overfladen på den 530km store protoplanet Vesta, viser at den er blevet beriget med kulstof af utallige mindre asteroider. På billedet af et mindre nedslagskrater her, ses dette mørke materiale i- og omkring krateret. Sandsynligvis er vores indre planeter blevet tilført kulstof på samme måde.

LÆS MERE på Max Planck Instituttet


Analyser af billeder fra DAWN sonden af kæmpeasteroiden Vesta, har vist kratervægge fulde af kanaler (gullies), som på Jorden typisk stammer fra erosion af flydende vand - men det er der ikke meget af på Vesta.

Fundet kom som en overraskelse for forskerne, som dog har nogle teorier om deres oprindelse.

Kilde: JPL/NASA

Saturns ringe og dens måne Titan

Solsystemets mange måner antages normalt at være dannet tidligt i solsystemets historie, samtidigt med planeterne. Men Franske forskere har regnet på sandsynligheden for at der blev dannet ringe som senere kan være klumpet sammen til måner og har fundet at mange af dem må være dannet på den måde

Kilde: Science

En sjælden okkultation hargjort dte muligt for ESO at studere dværgplaneten 'Makemake's overflade, form og eventuelle atmosfære.