Småplaneter

Farver på Vestas

Forskere fra Max Planck Institute for Solar System Research i Tyskland har analyseret Dawns billeder af den fra sidste år. Dawns kamera havde 7 farvefiltre og analyserne af disse viser forskellige geologiske strukturer. Bla viser de hvordan smeltet materiale er flydt ud af kratrene på dværgplaneten

SE MERE på Dawns hjemmeside

Fordelingen  af klippetyper på Vesta

Efter Dawns besøg om dværgplaneten Vesta, fandt man ud af at den var dannet på samme måde som planeterne, med en flydende kerne. Men nu vender nye undersøgelser op og ned på det resultat, fordi den afslører en uens fordeling af olivine (Magnesium/jern) klipper på overfladen, som ikke stemmer overens med "mini-planet" teorien.

Kilde: NASA/JPL

For et år siden var Dawn sonden i kredsløb om kæmpeasteroiden Vesta, som den sendte en stribe fantastiske billeder tilbage af. Siden er billeder og data blevet studeret grundigt og dataene er sammenlignet med data fra Jorden og fra Hubble ..

Sidste år var NASAs sonde Dawn i kredsløb om småplaneten Vestas. Dawn er nu på vej til et møde i 2015 med den større småplanet Ceres, som man mener har et vandigt klippelag gemt under skorpen. Småplaneter er "forfejlede" planeter, som ikke nåede at blive store nok til at blive rigtige planeter, men Ceres er den største småplanet i det indre solsystem

LÆS MERE på astobio.net

I 2011-12 fandt man to nye måner om Pluto (P4 & P5), som nu officielt har fået navnene Kerberos og Styx.Pluto har dermed nu 5 officielle måner; Den store Charon, samt Nix, Hydra, Kerberos og Styx.

Kilde: NASA/JPL