Småplaneter

Kløfter i kratersider på asteroiden/dværgplaneten Vesta
Analyser af billeder af Vesta fra Dawns sondens passage af den i 2011 har afsløret kløfter i det 15km store Cornelia krater, som geologerne mener må være dannet af vand. Eftersom den 525km store asteroide/småplanet Vesta ikke har nogen atmosfære må det stamme fra vandbærende lag indefra i dens tidligste historie

LÆS MERE hos NASA
Asteroiden Vesta fotograferet af Dawn i 2012Analyser af Vesta efter Dawn sondens besøg om den i 2012, viser både at den har en 3x tykkere kappe end forventet, men også at den består af langt mindre Olivin (2SiO4) end man forventede. Dte betyder 2 ting:
1. At den sky Solsystemet blev dannet af, havde end anden sammensætning end man troede.
2 At kernedannelser i faste planeter er mere komplekse end de hidtidige modeller: Den tykke kappe skyldes sandsynligvis at de mindre faste asteroider der dannede Vesta har "boblet op" i den flydende kerne og bidraget til den tykkere kappe
Kilde: Lausanne Polytekniske Universitet

Et dansk teleskop har været med til et overraskende fund i det ydre solsystem: Ringe tæt om en af småplaneterne i det ydre solsystem!

Tusinder af nyopdagede stjerner, men ingen planet X

Konspirations teoretikere har i årevis sludret om en "Planet X" som skulle udslette Jorden, ligesom seriøse astronomer har ledt efter en ukendt planet der kunne forklare små afvigelser i solsystemet. Det infrarøde WISE survey er ideel til at finde planeter, men efter at have opdaget tusinder af hidtil oversete små stjerner, er dommen: "Ingen planet X!"

LÆS MERE på WISEs hjemmeside

Målinger af småplaneten Ceres med ESA's infrarøde Herschell rumteleskop viser at den er omgivet af vanddampe.