Småplaneter

Plutos måner Ved at studere hvordan Plutos 5 kendte måner kredser om småplaneten, og hvordan deres lysstyrke ændrer sig over tid, har astronomer kortlagt deres størrelse overordnede form og rotation om deres egen akse (deres døgn).
Og isør de 2 måner Nix og Hydra overrasker; Deres rotation er helt katotisk og pga interaktioner ændrer dagens længde sig fra dag til dag på månerne

SE 'Hubble observes chaotic dance of Pluto’s moons' på ESA's Hubble-site
Ceres's overflade fotograferet af DAWN sonden i maj 2015Mens NASA's Dawn sonde langsomt spirallerer tættere på dværgplaneten Ceres, kommer der stadigt mere detaljerede billeder af dens overflade.

Med de seneste billeder som er taget fra 5.100km's højde, kan man nu se detaljer der er mindre end 500m store. Det er ca. de samme størrelser detaljer man kan se på Månen i et amatørteleskop fra Jorden.

DAWN sonden er den første der besøger en dværg-planet. Før den nåede Ceres, kredsede den om Vesta asteroiden i 2011-2012.
Kilde: 'Dawn Spirals Closer to Ceres, Returns a New View' fra NASA
Nærbillede af de lysende pletter på dværgplaneten Ceres Dawn sonden som nu er i kredsløb om småplaneten Ceres har siden den fik de første glimt af Ceres, set en række mystiske klart lysende pletter på den. Nu har Dawn fuldført sit første 'mapping-orbit' om Ceres, og har dermed kunnet tage mere detaljerede billeder af lyskilderne.

Billederne viser tydeligt at lyskilderne består af flere højreflekterende områder i kraterbunde på Ceres's overflade. "..stammer fra sol-refleksioner af et blankt materialepå overfladen, muligvis is." siger Christopher Russell fra NASA

LÆS 'Ceres Animation Showcases Bright Spots'
De hvide pletter på Ceres Siden Dawn sonden opdagede de mystiske lysende pletter på Ceres.har forskerne undersøgt forskellige teorier: Vulkaner, Geysere, klipper, is og saltdeponeringer, men er stadig ikke kommet tættere på et svar. Imellemtiden spørger de folk hvad DE tror det er, og is synes at være den foretrukne forklaring, efterfulgt af "andre", som sikkert også dækker over UFOer og lignende! :)

Se NASA's 'What's the spot on World Ceres?'
Animation af dværgplaneten Ceres NASA's Dawn sonde som nu er meget tæt på småplaneten Ceres, har taget en række nærbilleder af Ceres, som viser de mystiske lysende pletter på Ceres. Billederne her er taget fra dens nuværende afstand af 13500km fra Ceres. I løbet af Maj måned, vil Dawn bevæge sig tættere på Ceres.

Læs 'Ceres brigth spots comes into view' og JPL photojournal